Architects of Air in Enschede

Architects of Air in Enschede

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 30-04-2013

Miracoco, de 1200 vierkante meter reuzen-inflatable van de Architects of Air uit  de UK, een hallucinerend labyrint dat is afgeleid van islamitische architectuur, staat van 23 mei tot 9 juni 2013 midden in Roombeek. Het is een onderdeel van de Twente Biënnale, waaraan vele kunstenaars, artiesten en architecten uit binnen- en buitenland een bijdrage leveren.

Twente Biënnale 2013 is de tweede editie van een evenement met internationale topkunst en Oost-Nederlands talent. Het biedt spraakmakende exposities, lezingen, performances, muziek, partnerprojecten en veel meer. TB13 gaat over hedendaagse kunst en maatschappelijke actualiteit. TB13 vindt plaats in de openbare ruimte en bij de culturele instellingen in de wederopbouw en cultuurwijk Roombeek in Enschede. Zo wordt de as van Roombeek getransformeerd tot een zone van transfers en detentie, met het gekooide Huis van Europa/ Church of Detention door de kunstenaars van collectief Refunc uit Den Haag.

Identifying Europe

Thema van de Twente Biënnale 2013 is identifying Europe,  de geschiedenis, de nabije toekomst, maar vooral over de actualiteit van Europa: de EU, de crisis, het populisme, Fort Europa, Griekenland enz. Vanuit diverse invalshoeken worden tijdens TB13 bijdragen geleverd door kunstenaars, vormgevers, architecten, denkers, schrijvers en anderen. Bestaat er een Europese Identiteit en hoe staat het met de positie van de kunst anno 2013?

Miracoco van de Architects of Air wordt opgesteld in het hart van architectuurwijk Roombeek.  Spectaculaire domes en gangenstelsels, een vormgeving direct ontleend aan de Noord-Afrikaanse en Islamitische architectuur, en een gelaagde verwijzing naar het thema van de TB13, Identifying Europe.

Dodecaëder

Miracoco bestaat uit een opeenvolgong van verschillende ruimtes, die elk een eigen kleur en vorm hebben. In dodecaëdervormige koepels (met 12 vijfhoeken) wordt de geometrische structuur benadrukt door plaatsing wapening. De werking van de verlichte naden vergroot de beleving van de structuur en de vorm.

De centrale koepel van Miracoco is een monumentale structuur, die doet denken aan de Lotus Tempel in New Dehli India (architect Fariborz Sahba, 1986), met een geschulpte koepel waarin een sterrenhemel van lichtjes de betovering vervolmaakt.

Een impressie van Miracoco op een festival in Arhus (DK)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.