Architecturale omgevingen

Architecturale omgevingen

Nieuws
Door: Petra Starink | 28-01-2014

In museum De Pont in Tilburg is vanaf 1 februari de tentoonstelling Models and Beyond van de Amerikaanse conceptkunstenaar Dan Graham te zien. De kunstenaar analyseert de relatie tussen architecturale omgevingen en hun bewoners.

Het Pavilion (2005) van Graham behoort tot de collectie van het museum de Pont. Voor deze tentoonstelling Models and Beyond heeft het museum de kunstenaar gevraagd een nieuw, ambitieus paviljoen te ontwerpen. Samen met een ruime selectie van architectuurmodellen, foto’s en videowerken wordt een indrukwekkend beeld van het veelzijdige oeuvre van de kunstenaar geschetst die nog altijd grote invloed uitoefent op kunstenaars en architecten.

Relatie tot Nederlandse architectuur
In het werk van Dan Graham vervagen de grenzen tussen kunst en architectuur. Cinema uit 1981 verwijst naar Grahams relatie tot de Nederlandse architectuur en met name die van Johannes Duiker.  Het model weerspiegelt Duikers Cineac, een historische Amsterdamse bioscoop uit 1934 met een opvallende glazen pui.

Spiegelend glas

Dan Graham werkt in tegenstelling tot Duiker met een spiegelend oppervlak. Spiegelend glas, verving in de jaren zeventig steeds meer het gewone, doorzichtige glas van kantoorgebouwen. Door de spiegeling van het glas voegde de gebouwen zich naadloos in de omgeving. Het nadeel was dat je niet meer naar binnen kon kijken. Sinds de tachtiger jaren vervaardigt Dan Grahams paviljoens uit roestvrij staal en spiegelend glas die afhankelijk van de lichtinval voortdurend veranderen. Bezoekers worden met elkaar in relatie gebracht en de dynamiek tussen kijken en bekeken worden komt centraal te staan. De paviljoens worden zo een instrument van visuele reflectie die het voyeuristisch element in onze bebouwde omgeving benadrukken.

De tentoonstelling Models and Beyond in museum De Pont in Tilburg is te zien van 1 februari t/m  25 mei 2014. www. depont.nl

Beeld: Museum de Pont

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.