Architectuur aan zee

Exposities, Nieuws

Architectuur aan zee

Door: Petra Starink | 02-07-2015

Zandvoort, Bloemendaal, IJmuiden en Wijk aan Zee staan centraal op de expositie ‘Naar zee, het DNA van 4 badplaatsen’, te zien tot en met 30 september in het ABC Architectuurcentrum in Haarlem. De expositie is een kennismaking met het verleden, heden en toekomst van deze badplaatsen en toont hun achterland, bezoekers en bewoners.

Kenmerkend voor de kuststrook van Zuid-Kennemerland en de IJmond zijn zee, strand en duinen en aan de andere kant het dichtbevolkt polderlandschap. De kustplaatsen zijn karakteristiek en zijn zeker in de zomer zeer geliefd. De zee en het strand trekt altijd mensen aan maar of de ruimtelijke kwaliteit en architectuur op de netvliezen van de bezoekers achterblijft valt te bezien. Want lijken de plaatsen niet allemaal op elkaar? Is er bijvoorbeeld een verschil tussen een strandpaviljoen langs de kust bij Bloemendaal en een bij Wijk aan Zee?

Inzoomen op architectuur

Op de expositie besteedt het ABC de hele zomer aandacht aan ‘het wezen’ van deze badplaatsen in Kennemerland/IJmond. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het onderzoek dat de Provincie Noord-Holland verricht naar kustplaatsen en zogenoemde ‘DNA-profielen’ die voor en door verscheidene kustplaatsen zijn opgesteld. De expositie toont hoe de dorpen zijn ontstaan, gegroeid en welke ambities er zijn. Er wordt ingezoomd op de architectuur, de routes naar de badplaatsen toe maar ook op economische, sociale en stedenbouwkundige ontwikkelingen.

De expositie is een onderdeel van een veel omvattend project dat de komende maanden van start gaat. Er staan bus-excursies en rondwandelingen op het programma.
De expositie ‘Naar zee, het DNA van 4 badplaatsen’ is te zien tot en met 30 september
Locatie: ABC Architectuurcentrum Haarlem
Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.