Zintuiglijke architectuur

Zintuiglijke architectuur

Nieuws
Door: Petra Starink | 02-07-2013

De Cereolfabriek een nieuwe creatieve ontmoetingsplek voor bewoners van Utrecht-West wordt bekeken door andere ogen, namelijk die van blinden en slechtzienden. Architect  Bastiaan van de Kraats, verantwoordelijk voor de restauratie én de herbestemming van de fabriek legt uit waarom dit zo belangrijk is.

Van de Kraats houdt een pleidooi voor zintuiglijke architectuur. Zijn project ‘Architectuur door andere ogen’ gaat over een andere beleving van gebouwen. “In onze visueel ingestelde maatschappij raken voelen, luisteren en ruiken op de achtergrond. De beleving van gebouwen dreigt hierdoor te vervlakken,” stelt de architect.

Acht blinden en slechtzienden tonen in het project hoe zij architectuur met al hun zintuigen ervaren. Op de video laat van de Kraats bij de Cereolfabriek zien, hoe je omgaat met dit gebouw vanuit een zintuiglijke beleving. Hoe ruikt dit gebouw, hoe voelt het en wat is de smaak van baksteen?

Het project is een samenwerking van Stichting Zilvergrijs en Stichting Bartimeus. Er is ook een boek ‘Architectuur door andere ogen’ te bestellen bij  uitgeverij de Kunst of te koop in de boekenwinkel.

Architectuur door andere ogen

Bekijk hier de video

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.