Architectuur ondergeschikt aan de bomen

Architectuur ondergeschikt aan de bomen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-03-2009

“Ze zijn als dobbelstenen tussen de bomen gegooid.” Ontwikkelaar Paul Evers van Heja projectontwikkeling vertelt over de nieuwe villa’s die na de zomer gebouwd worden op het voormalige dierenpark Animali, aan de Roostenlaan in Eindhoven. “De architectuur is ondergeschikt aan de bomen.” De twintig villa’s, ontworpen door architectenbureau Ellerman Lucas van Vugt, behoren volgens Evers tot het meest exclusieve segment van Eindhoven.

Tien villa’s zijn vrijstaand, de andere tien zijn twee-onder-een-kap. De goedkoopste kost 1,2 miljoen euro, de duurste 2,8. Je moet wel van bossen houden om er te wonen, want de monumentale eiken, kastanjes en andere bomen moeten in de achtertuin blijven staan.

Wildgroei
“Animali gaat weer leven, dit jaar nog. Het is een beladen project. Vanwege de bossen is het moeilijk te ontwikkelen”, legt Evers uit. Eerder moesten zes villa’s uit het plan geschrapt worden op aandringen van Trefpunt Groen, dat de natuur- en milieubelangen bewaakt.

“We moeten nu ook wel snoeien en dunnen. Dat onderhoud móét gebeuren, omdat er veel wildgroei is geweest. ” Daarbij sneuvelt een aantal monumentale bomen, die bijvoorbeeld scheef zijn gegroeid.

In ere hersteld
Bij het ontwerpen van de huizen is gekozen voor een jaren dertig-stijl. “We doen meestal heel moderne architectuur, maar daar is in dit segment maar een heel kleine groep geïnteresseerden voor “, vertelt Evers.

In september wordt gestart met de sloopwerkzaamheden, het snoeien en dunnen van de bomen en het bouwklaar maken van het terrein. “We beginnen pas na de bouwvak, zodat we het broedseizoen niet verstoren.” De voormalige toegangspoort blijft staan en wordt in ere hersteld. Ook de grachtjes bij de poort blijven bestaan.

Het nieuwe woongebied wordt ontsloten aan de Achterbeekseweg en het Animalipad. Vanaf de Roostenlaan loopt een fiets- en voetgangerspad.

Bron: Eindhovens Dagblad

De toegangspoort van Animali in hoogtijdagenDe toegangspoort van Animali in hoogtijdagen

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.