Architectuur voor de zintuigen

Architectuur voor de zintuigen

Nieuws
Door: Petra Starink | 25-03-2015

Hoe kan ontwerpen voor de zintuigen bijdragen aan het geestelijk welzijn van patiënten en wat is de waarde van zintuigelijk ontwerpen? Op dinsdag 31 maart gaan Jeanne Dekkers (Jeanne Dekkers Architectuur) en Femke Feenstra (de Jong en Gortemaker Algra) tijdens een bijzondere lezingenavond op de Rotterdamse Academie van Bouwkunst hierop in. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met de BNA-Kring Rijnmond. De toegang is gratis.

Sense & Care

Sense & Care is een platform van Jeanne Dekkers Architectuur waarin de sfeer en beleving van gebouwen wordt onderzocht. In veel literatuur over de zintuiglijke beleving, van Juhani Pallasmaa tot Peter Zumthor, wordt voortdurend aan sfeer gerefereerd zonder dat dit begrip expliciet wordt beschreven of geanalyseerd. Om daadwerkelijk gebouwen met een goede sfeer te kunnen ontwerpen en niet te blijven hangen in vage omschrijvingen is meer studie noodzakelijk, net als de ontwikkeling van een specifiek begrippenapparaat. Platvorm Sense & Care wil hieraan bijdragen door het ontwikkelen van ontwerptools vanuit de analyse van de zintuiglijke beleving.

In het afstudeeronderzoek ‘Huis voor alle Zinnen‘ pleit alumna Femke Feenstra (de Jong Gortemaker Algra) voor een mensvriendelijkere inrichting van psychiatrische klinieken. Feenstra plaatst vraagtekens bij de traditionele overtuiging dat patiënten in een kliniek weinig prikkels moeten krijgen. Het denken in termen van veiligheid, eisen en functionaliteit vertaalt zich vaak in een prikkelarme, anonieme en grootschalige verzameling van ruimtes. De overtuiging van Feenstra is dat zo’n mensonvriendelijke omgeving niet aansluit bij de veranderende maatschappelijke realiteit, en dat juist een omgeving met meer prikkels bijdraagt aan het geestelijk welzijn van de patiënt en de terugkeer in de maatschappij. In een vervolgonderzoek richt Feenstra zich op de leefomgeving van dementiepatiënten.

Op dinsdag 31 maart  is  het mogelijk om de tentoonstelling Sense & Care  Poëtisch ingenieurschap van Jeanne Dekkers Architectuur te bezichtigen.

Programma

Dinsdag 31 maart. Inloop is om 18.00 uur.

Locatie: RAvB, lezing 19u00 in de Baanderszaal op de 3e etage

Toegang is gratis

Aanmelden kan via [email protected]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.