Architectuurfilms iconische architectenhuizen

Nieuws

Architectuurfilms iconische architectenhuizen

Door: Petra Starink | 22-08-2013

Vanaf 15 september gaat in het Van Schijndelhuis de reeks architectuurfilms met lezingen weer van start.In samenwerking met Filmtheater ’t Hoogt is als thema ook dit seizoen weer voor iconische architectenhuizen van de 20ste eeuw gekozen. Vooraf aan de film wordt een lezing gegeven door een internationale expert die het onderwerp uitdiept.

 15 september The Tate of Tugendhat
Lezing door Iveta černá
Nederlandse Première van de film ‘The Fate of Tugendhat’ dat het verhaal vertelt van de beroemde Villa Tugendhat uit 1930 en haar bewoners in Brno, Tsjechië. Na een grondige restauratie van twee jaar ging het, in 1930 door architect Mies van der Rohe (1886-1969) ontworpen huis dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat, vorige zomer weer open voor publiek.

27 oktober Casa Estudio Luis Barragán 
Lezing door  Armando Chávez
Architect Luis Barragán (1901-1988) was zonder twijfel de meest betekenisvolle Mexicaanse architect van de 20ste eeuw. De Pritzker Prize, de ‘Nobelprijs van de architectuur, die hem in 1980 werd toegekend, getuigt van het belang van zijn werk. Hij ontwierp zijn eigen woning en atelier in een voorstad van Mexico City in 1947 – ’48. Het huis – beter bekend als Casa Estudio – werd een betoverende plek van kleur, licht en stilte. Het markeert het begin van de meest creatieve, originele en persoonlijke periode van Barragan’s carrière.

24 november Le Cabanon van Le Corbusier
Lezing door professor Tim Benton
Le Cabanon is de naam van de houten weekendhut van slechts 16m2, die architect Le Corbusier (1887-1965) in 1951 tegen de heuvels van Roquebrune Cap Martin aan de Franse Rivièra bouwde. In zijn lezing zal Benton (London/Parijs) ook aandacht besteden aan het appartement waar Le Corbusier in Parijs woonde aan de Rue Nungesser en dat ook voor publiek geopend is.

15 december Maison Jean Prouvé 
Lezing door Agnès Cailliau
Jean Prouvé (1901-1984) droomde ervan huizen te ontwerpen die net zo mooi en rationeel waren als vliegtuigen of auto’s. In 1953 bouwde hij zijn huis tegen een steile heuvel aan de rand van Nancy. In korte tijd en met weinig middelen, maar vol innovatieve ideeën. Lezing door Agnès Cailliau (Parijs), architect en president van Docomomo Frankrijk en voormalig bewoner van het huis.

16 februari Diary of an Eccentric Architect
Lezing door Henry Urbach over Philip Johnson
‘Mijn plek in New Canaan is … een dagboek van een excentrieke architect. Ik heb dit dagboek gedurende bijna vijftig jaar bijgehouden’. Zo begint deze fascinerende blik in de geest van een van onze meest creatieve en belangrijke architecten. Philip Johnson (1906-2005) liep altijd voorop bij stilistische veranderingen, en zijn woning in New Canaan, Connecticut, is een soort laboratorium waar Johnson zelf zijn beste klant is. Daar bouwde hij zijn beroemde ‘Glass House’.

Kaartverkoop

Kaartverkoop uitsluitend via www.hoogt.nl of aan de kassa van ‘t Hoogt.
Het aantal plaatsen is beperk. Kaarten in het Van Schijndelhuis kosten € 25,- inclusief koffie/thee vooraf en een glas wijn na afloop.
Het programma wordt in Filmtheater ’t Hoogt herhaald: steeds een maand later, op de dinsdagavond om 19.15 uur. De lezing, die op film is opgenomen, wordt dan ook getoond. Entree is dan € 9,00. Reserveren voor de voorstellingen is niet mogelijk.

Voor meer informatie kijk op www.vanschijndelhuis.nl en www.hoogt.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.