Architectuurprijs Kopenhagen voor museumtuin

Nieuws

Architectuurprijs Kopenhagen voor museumtuin

Door: Petra Starink | 21-03-2016

De Architectuurprijs Kopenhagen wordt ieder jaar toegekend aan nieuwe architectuur, renovaties, parken en stedelijke ruimten. Ontwerpbureau karres+brands en het Deense architectenbureau Polyform zijn nu onderscheiden voor hun ontwerp van de museumtuin van het Statens Museum for Kunst in de categorie parken.

Nieuwe entreegebied

Het ontwerp is het resultaat van een prijsvraag die het museum enkele jaren geleden uitschreef voor de herinrichting van de tuin en die werd gewonnen door de combinatie karres+brands landschapsarchitecten en Polyform arkitekter. SMK tilbage i Parken (Statens Museum for Kunst terug in het park) verbindt de museumtuin met het park Østre Anlæg, gelegen op de voormalige verdedigingswerken van de stad. Hiermee wordt het SMK op een natuurlijke wijze ingebed in het park, waar het zich in de vroegere situatie juist van afkeerde. De museumtuin vormt het nieuwe entreegebied voor het SMK en Østre Anlæg.

Sokkel in hart van museumtuin

Het ontwerp is eenvoudig, karakteristiek en flexibel. Het nieuwe plan biedt tegenwicht aan het massieve gebouw en maakt gebruik van het aanwezige hoogteverschil in het terrein. Het hart van de museumtuin is een ‘sokkel’, een waterelement dat ook als podium voor het museum en andere activiteiten gebruikt kan worden. Het oorspronkelijke openbare karakter is weer hersteld en de tuin heeft een uitgesproken groen karakter gekregen door de ruime grasvelden en de aanplant van inheemse boomsoorten. Het samenspel van de ruimtelijke elementen zorgt ervoor dat de tuin een intermediair is geworden tussen collectie, museum, park en stad.

Middelpunt in ontwerp

De 32 meter brede vijver in het midden van de tuin is een bijzonder middelpunt in het ontwerp: het element brengt mensen bij elkaar. Als de vijver leeg is kan deze worden gebruikt voor kunstinstallaties en concerten en in de winter als ijsbaan. In de nieuwe museumtuin mengt het stadsleven zich met kunst, installaties en evenementen.

In 2012 wonnen karres+brands en Polyform al eerder de architectuurprijs Kopenhagen voor hun ontwerp van het Center for Renhold, de transformatie van een voormalige parkeergarage in een huisvesting voor de gemeentelijke reinigingsdienst.

karres+brands

Op dit moment werkt karres+brands aan de transformatie van Hart van Zuid in Rotterdam, het strategisch ontwerp voor Rondje Weerwater in Almere, de aanleg van Leuphana Campus in Lüneberg (DE) en het ontwerp van Science Park in Amsterdam. Polyform is een Deens architectenbureau gespecialiseerd in transformeren van complexe opgaven in functionele en duurzame architectuur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.