Architectuurprijs Nijmegen gewonnen door Het Rijks en Jorismavo

Actualiteiten, Nieuws

Architectuurprijs Nijmegen gewonnen door Het Rijks en Jorismavo

Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-06-2022

In opdracht van Scholengroep Rijk van Nijmegen ontwierp Mecanoo Architecten een schoolcampus. Het betreft een renovatie met nieuwbouw van Het Rijks en nieuwbouw van de Jorismavo. De laatste scoorde het hoogst in het oordeel van de jury van de Architectuurprijs van Nijmegen en won.

Het bestaande schoolgebouw stamt uit 1955, is ontworpen door C. Pouderoyen, en door Mecanoo Architecten getransformeerd tot een open, groene en uitnodigende scholencampus. Samengesteld uit twee zelfstandige middelbare scholen met gedeelde sportvoorzieningen. Het project omvat naast de twee scholen ook een sporthal die door beide is te gebruiken maar ook door mensen uit de buurt.

Ontwerp

De drie gebouwen zijn gebouwd in verschillende perioden maar resoneren met elkaar door terugkerende verticale houten lamellen. De vier gebouwvleugels van Het Rijks zijn behouden en gerenoveerd. Tot de nieuwbouw behoren een vierlaags atrium en een nieuwe aula in het centrale hart van het gebouw.

De Jorismavo is een kleinschalige nieuwbouwschool met een compacte opzet en een heldere ruimtelijke indeling. Het centraal gelegen open hart is gevormd door boven elkaar liggende en verspringende vides. Deze openheid stimuleert de ontmoeting tussen studenten en hun leeftijdsgenoten, samen met medewerkers.

De sporthal bevindt zich tussen beide scholen om de loopafstanden tussen deze twee hoofdgebruikers zo kort mogelijk te houden. Hij bestaat uit drie aparte gymzalen met vaste wanden in het kader van akoestiek. Doorschijnende gevelpanelen brengen daglicht in elke hal.

Juryoordeel

De vakjury oordeelde: ‘Het transformeren van gebouwen is een enorm relevante opgave en altijd duurzamer dan nieuw te bouwen. Hergebruik is niet altijd vanzelfsprekend omdat een nieuw programma niet perfect zou kunnen passen en dat als beperkend ervaren kan worden. Maar in dit geval zijn de karakteristieken en de structuur van het bestaande gebouw juist van harte omarmd en gezien als cadeautjes voor een nieuwe tijdslaag. Hierdoor is er een school met een prachtige en bijzondere ruimtelijke kwaliteit ontstaan die er nooit was geweest in een nieuwbouw situatie.’

De vakjury bestond uit Gus Tielens (Korth Tielens Architecten), Teake Bouma (Teake Bouma architectuur/stedenbouw & winnaar Architectuurprijs Nijmegen 2019), Sylvia Karres (Karres en Brands) en Johan Snel (stedenbouwkundige AM Vastgoed).

Afbeeldingen: Mecanoo Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.