Architectuurprijs Nijmegen naar project ‘Heseveld’

Architectuurprijs Nijmegen naar project ‘Heseveld’

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-06-2010

De Architectuurprijs Nijmegen 2010 (ACN) is vrijdag 25 juni j.l. toegekend aan het project ‘Heseveld, een revitalisering van portiekflats aan het Pieter Postplein’ door van Hontem architecten in opdracht van Portaal Vastgoed Ontwikkeling. De 305 portiekflats in de wijk Heseveld zijn gebouwd in de jaren 1952-1957, op basis van een ontwerp van de Amsterdamse architecten Evers en Sarlemijn. De ingreep van van Hontem architecten betreft het herstel van het exterieur in zijn oorspronkelijke staat (met enkele afwijkingen in details) en vernieuwing van interne indeling en toerusting.

De jury is van mening dat opdrachtgever en architect een goede beslissing hebben genomen door te kiezen voor een ‘behoedzame’ revitalisering van de portiekflats. Een opgave als deze vraagt van de architect een grote communicatieve vaardigheid met allerlei partijen en ook een grote mate van professionaliteit om de architectuurprincipes waarvoor hij staat zorgvuldig te borgen. De jury vindt dat de wijze waarop Van Hontem architecten deze uitdaging heeft opgepakt, getuigt van een behoedzame, zorgvuldige en ingetogen architectonische attitude die past bij dit type opgave.

Een eervolle vermelding werd toegekend aan ‘Het woonhuis JKCB aan de Bosweg 24’ omdat de jury van mening is dat Tarra architectuur en stedenbouwer de kunst heeft verstaan om op deze landschappelijk waardevolle plek binnen de contouren van de bouwkavel en de overige bepalingen waaraan de opgave gebonden was, een overtuigende bescheiden bouwmassa te creëren, waarbij de locatie optimaal is benut. Door het consequente gebruik van hout voor de gevelbekleding, de voordeur, de kozijnen en de vlonder is een vanuit architectonisch oogpunt coherent geheel ontstaan, dat uitblinkt door eenvoud, helderheid en inpassing in de bosrijke omgeving.

Naast een vakjury kende de architectuurprijs ook een publieksjury. Bezoekers konden in het ACN hun stem uitbrengen op het project waar zij het meeste waardering voor hadden. De publieksprijs werd toegekend aan het project ‘Eindeloos’ aan de Beekmandalseweg naar ontwerp van Blauw Architecten. Eervolle vermeldingen waren er voor het project ‘De Grote Broek’ aan de Van Broeckhuysenstraat, door Meijknecht Kuijer Bureau voor Architectuur met opdrachtgever Standvast Wonen en het project ‘Grootste grote verbouwing’ aan de Berg en Dalseweg 264 door 024 architecten.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.