Architectuurprijs Nijmegen voor Tandheelkunde Radboud UMC

Nieuws

Architectuurprijs Nijmegen voor Tandheelkunde Radboud UMC

Door: Petra Starink | 30-01-2018

Het gebouw van de Tandheelkunde Radboud UMC heeft de Architectuurprijs Nijmegen 2017 gewonnen. Het gebouw is naar een ontwerp van het architectenbureau Inbo gemaakt, in opdracht van Radboud Universiteit en is volgende de vakjury een prachtige renovatie en een voorbeeldfunctie voor vergelijkbare gebouwen.

Tandheelkunde

De nieuwbouwplannen lagen al klaar voor dit gebouw op de grens van de RU campus en Radboud UMC. Alsnog koos Radboud Universiteit voor renovatie van Dijkema’s ontwerp uit 1970. De jury typeert de opdracht als een prachtige, effectieve transformatie van een brutalistisch gebouw tot een licht, uitnodigend en groots zorg- en onderwijsgebouw. De jury uit veel lof voor de bijzondere keuze voor behoud en herontwikkeling en de duurzaamheidsprestatie, met naast hergebruik een aanzienlijke verlaging van het energieverbruik. “Steeds is slim gekozen voor combinaties van oud en nieuw. Het project vervult in die zin een duidelijke voorbeeldfunctie en is een pleidooi voor het vaker hergebruiken van gebouwen uit deze categorie.” Ook is er veel lof voor de kwaliteit van uitvoering: “De jury was al onder de indruk bij het benaderen van dit gebouw, maar viel binnen van de ene in de andere aangename verrassing.

Eervolle vermelding voor Kloostertuin

Een eervolle vermelding was er voor Kloostertuin Brakkenstein naar een ontwerp van diederendirrix (Eindhoven), EVA architecten en Kees Tolk Ontwerp. De opdracht is van De Nederlandse Provincie Der Paters Jezuïeten. De jury: “Het project straalt rust uit, is geestrijk en poëtisch. Op alle niveaus is het project excellent. Alles klopt hier, van opdrachtgever tot uitvoering lijkt hier alles goed gegaan. Ook de verbinding met de omliggende buurt is door de fraaie, uitnodigende opzet versterkt.

Publieksprijs voor de Lentloperbrug

De publieksprijs was voor De Lentloperbrug gebouwd in opdracht van de gemeente Nijmegen naar een ontwerp van Ney & Poulissens Architects & Engineers (Brussel / Antwerpen). De brug die het eiland Veur-Lent verbindt met de oeverzijde van de Spiegelwaal wordt door de stemmers geroemd om zijn “gracieuze ontwerp” en “het lichtspel dat ervoor zorgt dat de brug telkens weer een verrassende plek is om volop van de prachtige omgeving te kunnen genieten.

De Lunet, Handelskade (Vera Yanovshtchinsky architecten, Den Haag) werd gekozen als tweede favoriet. Basisschool De Klokkenberg op het Kopsehof (Bendien / Wierenga architecten, Amsterdam) werd 3de in de publieksprijs.

Duurzaamheidsprijs

Nieuw in deze editie van de Architectuurprijs Nijmegen is de Duurzaamheidsprijs. Het Architectuurcentrum Nijmegen wil in het jaar waarin Nijmegen de titel ‘Green Capital of Europe’ draagt de aandacht vestigen op bijzondere duurzaamheidsprestaties.

Wiegerinck architecten (Arnhem) ontving deze prijs voor de realisatie van het Van der Valk Hotel Nijmegen Lent. De jury roemt in het bijzonder de opdrachtgever en noemt het hoopgevend dat Van der Valk heeft gekozen voor een echte identiteitswijziging: “Dat duurzaamheid hier als uitgangspunt is genomen voor een commercieel hotelbedrijf is erg bijzonder.

De prijzen werden maandagavond 29 januari uitgereikt door BNA voorzitter Fred Schoorl in LUX Nijmegen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.