Architectuurprijs voor thermisch verzinkt pand

Architectuurprijs voor thermisch verzinkt pand

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-04-2009

Architectenbureau Stein Van Rossem te Brussel heeft de Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2009 gewonnen voor de vernieuwing en uitbreiding van JD&D Industriebouw te Sint-Genesius-Rode, België. De prijs is bedoeld voor projecten die, mede door toepassing van thermisch verzinkt staal, innovatief zijn voor wat betreft het ontwerp, de architectuur of de constructie.

De tweede en derde prijs werden toegekend aan Architectuurbureau Sluijmer & Van Leeuwen voor Havenpost Dichterswijk in Utrecht respectievelijk aan Philippe Samyn et Associes voor het Galaxia Centre d’entreprises in Transinne (België). Een eervolle vermelding was er voor De Makers Van voor Lace Fence in Rotterdam.

Speels-afwisselend
Over het winnende project meldt de jury in haar juryrapport: “Een verrassend industrieel gebruik van thermisch verzinkte roosters als gevel van bestaande en nieuw gebouwde hallen. De variatie in de structuur van de roosterpanelen wordt effectief gebruikt om de grote vlakken te breken. Zo wordt op een uiterst economische wijze met eenvoudig materiaal een speels-afwisselende gevelpatroon gerealiseerd, dat ruim toepasbaar is.

Heel mooi is de vlakverdeling bij kunstlicht te zien, waarin het licht de accenten van het gebouw versterken. Het haast vanzelfsprekend gebruik van thermisch verzinkt staal in de industriebouw leidt jammer genoeg niet altijd tot architecturaal betekenisvolle en/of innoverende toepassingen, maar dit project toont aan dat het ook anders kan.”

Trends in toepassingen
In totaal werden deze keer 173 inzendingen ontvangen, 146 bij proGalva en 27 bij Stichting Doelmatig Verzinken. Tijdens de beoordeling hiervan door de jury werden enkele trends in de toepassing van thermisch verzinkt staal zichtbaar. Zo onderstreept in de industriële bouw de esthetiek steeds vaker het imago van het bedrijf.

Bij bestaande gebouwen blijkt het gebruik van staalconstructies steeds vaker hét middel om op efficiënte wijze nieuwe functies aan het gebouw toe te kunnen voegen. Verder speelt thermisch verzinkt staal een grote rol bij de beheersing van de energiehuishouding van duurzame gebouwen. Ook worden steeds vaker verfraaiende details in en aan gebouwen via een industriële designaanpak toegepast.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.