Architectuurstudenten ontwerpen kippenverblijf

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Architectuurstudenten ontwerpen kippenverblijf

Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-08-2022

Een internationaal team van architectuurstudenten heeft opdracht gekregen om van hout een nieuw verblijf voor de kippen te ontwerpen én te maken. Het hok is bestemd voor kippen van stadsboerderij de Schoterhoeve in Haarlem.

Het idee om een nieuw kippenverblijf te laten ontwerpen ontstond op basis van de vaststelling dat kippen steeds vaker moeten worden ‘opgehokt’. Al meer dan een jaar is er met tussenpozen een ‘quarantaineplicht’ van pluimvee vanwege de vogelgriep. Het huidige kippenhok in de Schoterhoeve is echter aan de krappe kant wat het uit het oogpunt van dierenwelzijn niet geschikt maakt om 24 uur per dag kippen in op te hokken.

Oplossing: inzet van studenten

Een oplossing werd door Natuur- en Milieueducatie (NME) van gemeente Haarlem gevonden door studenten in te schakelen. Deze studenten nemen deel aan de masterclass ‘crafting wood’ die de Academie van Bouwkunst in Amsterdam organiseert in samenwerking met de TU Delft. Op 14 augustus zijn de studenten aan de slag gegaan en kregen een week voor zowel het ontwerp als de uitvoering.

De officiële opdracht luidde een licht open bouwwerk te maken dat eenvoudig is te verplaatsen. In het kader van de ‘crafting wood’ moet het hok bovendien worden opgetrokken uit hout van gesneuvelde bomen; hout dat anders als houtsnippers in pallets zouden zijn geëindigd.

Creatief

In totaal werkten veertig studenten uit binnen- en buitenland aan het kippenhok. Dit doen zij in verschillende groepen die elk een onderdeel ontwerpen zoals constructie, gevel en dak. Communicatie onderling is hiermee een essentieel onderdeel van de opdracht.

Wanneer het nieuwe kippenhok wordt geplaatst is nog onbekend.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.