Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke winnaars Kunstwerf Groningen

Nieuws

Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke winnaars Kunstwerf Groningen

Door: Petra Starink | 24-07-2017

Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke hebben met hun structuurontwerp Dialoog tussen Ruimte en Verbeelding de prijsvraag voor de Kunstwerf Groningen in het Ebbingekwartier gewonnen. Het duo was één van de vijf ontwerpteams die meedongen in de prijsvraag.

Cultuurpaleis

Kunstwerf Groningen is het nieuwe cultuurpaleis wat gebouwd gaat worden in het Ebbingekwartier in Groningen en gaat onderdak bieden aan dansgezelschap Guy & Roni, het productiehuis De Steeg, jeugdtheater het Houten Huis, De Noordelingen en de Vooropleiding Theater.

Prijsvraag

De prijsvraag werd in februari uitgeschreven, 107 architectenbureaus schreven zich in. De jury beoordeelde op creativiteit, flexibiliteit, innovatie, duurzaamheid, haalbaarheid en interactie. Uiteindelijk selecteerde de jury 5 inzendingen die doorgingen naar de tweede ronde.

Publieke ruimte centraal

Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke omschrijven hun structuurschets als volgt: ”In het plan staat niet de grote zaal maar de publieke ruimte centraal. De besloten binnentuin vormt het verbindend hoofdpodium dat omringd wordt door oefenruimten en werkplaatsen. De arcades vormen de theatergangen en de ontvangstruimtes flankeren de poorten, die naar de omsloten tuin leiden.”

Uitwerking structuurontwerp

De gemeente Groningen heeft de intentie om dit plan uit te voeren en zal aan de winnaar een vervolgopdracht verstrekken voor het uitwerken van het structuurontwerp tot een architectonisch en technisch ontwerp. Verdere uitwerking van het voorlopig ontwerp geschiedt in nauwe samenwerking met en in opdracht van de uitvoerende partij(en).

Overige winnaars

Op de tweede plaats eindigde CultuurCentrale van Thijs van Bijsterveldt, werkzaam bij Shift architecture urbanism , de derde plaats was voor Tegenpool voor de Machinefabriek van Sophie van Noten, werkzaam bij Van Besien van Noten Architecten uit Antwerpen. De gedeelde vierde plaats ging naar Drama Machine van Job Floris van het bureau Monadnock  en Hortus Ludi van Alle Jan Mulder van het bureau Studiozwart Architecten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.