Ard de Vries wint Abe Bonnema Prijs

Ard de Vries wint Abe Bonnema Prijs

Nieuws
Door: Petra Starink | 13-12-2016

Landgoed ValkenbergArd de Vries heeft de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2016 gewonnen. De Vries ontvangt de prijs van 20.000 euro voor Landgoed Valkenberg in Dinkelland.

Volgens de jury schept de jonge architect een nieuw beeld met een schoonheid die ontroert. ‘Ard de Vries heeft een geslaagd en eigenzinnig idioom ontwikkeld voor het ontwerp van een modern landhuis, op basis van een grondige kennis van klassiekers in de architectuurgeschiedenis. De Vries koos voor een nauwkeurige positionering en legde met het architectonisch concept een meesterlijke basis voor zijn ontwerp. De opdrachtgever stelde de jonge architect een schuur vol keien en een ongelimiteerde partij eikenhout uit de omgeving ter beschikking. Het resultaat levert echt overweldigende architectuur op met mooie verhoudingen, kleuren en details, waar het ontwerpplezier vanaf spat’. Landgoed Valkenberg is volgens de jury een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en die tot voorbeeld strekt.

Ard de Vries

Ard de Vries (1978) is in 2004 afgestudeerd met een eervolle vermelding aan de TU Delft. Zijn afstudeerproject werd geselecteerd voor de Archiprix. Na zijn afstuderen werkte hij bij het Atelier van de Rijksbouwmeester. Voordat hij zijn eigen bureau begon heeft De Vries acht jaar gewerkt op het bureau van Jo Coenen te Amsterdam. Zijn werk varieert in schaal van theaterdecor tot stedenbouwkundige masterplanning. Landgoed Valkenberg is zijn eerste naar eigen ontwerp voltooide gebouw.

Jury

De jury onder leiding van Esther Agricola bestond dit jaar uit Koen van Velsen, Annelies van der Goot, Eric Frijters, Edwin Oostmeijer en Marjolijn van Eig (winnaar Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2014).

Voor de prijs waren tevens genomineerd: Jeroen Steenvoorden en Jeroen Spee met Villa Schoorl, Jan Nauta met Huis Coccinelle en Uri Gilad met W Hotel Amsterdam.

Expositie Fries Museum

In het Fries Museum is van 13 december tot en met 7 januari 2017 een tentoonstelling te zien van alle inzendingen voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2016.

Foto: Kim Zwarts. Landgoed Valkenberg.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.