Ard Hoksbergen wint Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2020

Nieuws

Ard Hoksbergen wint Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2020

Door: Petra Starink | 13-12-2020

Architect Ard Hoksbergen heeft de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2020 gewonnen met basisschool Veerkracht in Amsterdam. Hij ontvangt hiervoor een bedrag van 20.000 euro. Dit maakte Ed Nijpels, voorzitter van de ir. Abe Bonnema Stichting, op 13 december bekend in Museum De Lakenhal in Leiden.

Basisschool Veerkracht

De door Studio Ard Hoksbergen ontworpen basisschool in Amsterdam-Slotermeer is volgens de jury een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en die tot voorbeeld strekt. Ard Hoksbergen heeft de school op voortreffelijke wijze stedenbouwkundig ingepast en zorgt daarmee voor een nieuwe dynamiek. Het is volgens de jury hoopvol dat met architectuur echt een verschil kan worden gemaakt voor de buurt. 

Architect Ard Hoksbergen bouwt zijn eerste basisschool

Architect Ard Hoksbergen

Ard Hoksbergen (1982) studeerde architectuur aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Met zijn ontwerp voor een kartuizerklooster in het Twentse Tubbergen won hij in 2012 de Archiprix, de jaarlijkse prijs voor het beste afstudeerwerk. Daarna vestigde hij zich als zelfstandig architect in Amsterdam. Basisschool Veerkracht leverde hem ook een nominatie op voor Schoolgebouw van het Jaar en de ARC20 Detail Award.

Genomineerden

Voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2020 waren naast Ard Hoksbergen nog 4 architecten genomineerd. Lieke Göritzlehner (1985) ontwierp woonhuis mb in Hengelo, Jasper Smits (1982) bouwde zijn eigen woonhuis ZigZag in Utrecht, Auguste van Oppen (1981) is verantwoordelijk voor zijn Drie Generatiehuis in Amsterdam-Noord en Enzo Valerio (1987) transformeerde een kantoorgebouw tot een woon-werkplaats voor dertig creatievelingen in Rotterdam. Deze gebouwen zijn in 2018-2019 in Nederland gerealiseerd en ontworpen door architecten onder de 40 jaar.

Vakjury

De jury stond onder leiding van Josja van der Veer en bestond verder uit Saskia Bak, Petra Brouwer en drie eerdere winnaars van de Abe Bonnema Prijs: Michiel Riedijk (in 2017), Jan Nauta (in 2018) en Ninke Happel (2019).

Abe Bonnema Prijs

De ir. Abe Bonnema Stichting beoogt door het uitreiken van de Abe Bonnema Prijs een bijdrage te leveren aan het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland. Via deze voorname architectuurprijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden.

Tentoonstelling in Fries Museum

In het Fries Museum te Leeuwarden is van 15 december 2020 tot en met 10 januari 2021 de tentoonstelling te zien met alle inzendingen voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2020. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.