Arnhem selecteert architect Kenniscluster

Arnhem selecteert architect Kenniscluster

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-12-2008

De gemeente Arnhem start begin 2009 met de selectie van een architect voor het zogeheten Kenniscluster, één van de twee onderdelen van Cultuur in Rijnboog.

Het Kenniscluster wordt het nieuwe onderkomen van de Bibliotheek, Gelders Archief, Volksuniversiteit, Historisch Museum Arnhem, de creatieve opleidingen van het Rijn IJssel college en cursusactiviteiten van Het Domein.

Het is de bedoeling om rond de zomer van 2009 een architect te hebben die op het braakliggende terrein tussen de Oude en de Nieuwe Oeverstraat een ‘verleidelijk’ kenniscluster gaat ontwerpen.

Uitwerking gestart
In het voorjaar van 2008 is het haalbaarheidsonderzoek Cultuur in Rijnboog door de raad geaccordeerd. Daarmee is de inhoudelijke en financiële basis voor Cultuur in Rijnboog vastgelegd en is met de verdere uitwerking van het Kunsten- en Kenniscluster gestart.

Het Kenniscluster staat als eerste gepland en moet in 2013 zijn deuren openen, het Kunstencluster op z’n vroegst in 2015 afhankelijk van de ontwikkeling van het Havenkwartier.

Definitiefase
Cultuur in Rijnboog bevindt zich momenteel in de definitiefase. Voor het Kenniscluster – dat door de gemeente zelf wordt ontwikkeld – moet deze fase een programma van eisen, uitgewerkte stedenbouwkundige randvoorwaarden en een architectenkeuze opleveren.

Inmiddels heeft het college van burgemeester en wethouders zich gebogen over de vraag hoe de architectenselectie voor het Kenniscluster wordt vormgegeven. Er moet nog het een en ander nader worden uitgewerkt, maar op hoofdlijnen is besloten dat:

 • De architectenselectie Europees wordt aanbesteed;
 • De architecten om een visie wordt gevraagd en niet om een ontwerp;
 • Een deskundigenjury de selectie begeleidt en advies uitbrengt aan het college;
 • Tijdens de selectieprocedure ook het Arnhemse publiek om zijn mening wordt gevraagd, maar dat het nadrukkelijk geen stemming betreft.
 • Zie ook:
  Ontwerp voor Paradijsgebied Arnhem      

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.