Arnhem wint strijd om Historisch Museum

Arnhem wint strijd om Historisch Museum

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-07-2007

Het Nationaal Historisch Museum komt in Arnhem. Dat heeft minister Plasterk vrijdagavond bekendgemaakt.
Behalve Arnhem waren ook Den Haag en Amsterdam in de race voor de huisvesting van het museum .

Doorslaggevend voor de keuze van waren de plannen van Arnhem om gezinnen met kinderen en jongeren bij het museum te betrekken, aldus minister Plasterk.

Het ontwerp van het nieuw te bouwen museum is van Francine Houben van Mecanoo architecten. Zij ontwierp een Canontoren gebaseerd op de nationale canon met haar vijftig vensters op de geschiedenis van Nederland.

Het museum komt te liggen tegenover het Nederlands Openluchtmuseum aan een gezamenlijk plein. Het ontwerp omvat een stapeling van zes ringen rondom een centrale kegelvormige vide met lichtkoepel. Het gebouw krijgt een stalen constructie en wordt bekleed met traditioneel baksteen.

Het 10.000 vierkante meter tellende museumgebouw telt vijftig canonvensters, die verdeeld zijn over vijf ringen. In de eerste ring wordt een beeld geschetst van de prehistorie en de Romeinse tijd en zo loopt de geschiedenis richting hedendaags Nederland in de vijfde ring.
De zesde ring – de Bovenverdieping van Nederland – heeft een forumfunctie en is uitgerust met een auditorium en een radio- en televisiestudio.

De toren rijst op uit een basement dat direct aan het plein ligt. Hier komen een restaurant, de mediatheek, de educatieruimte, een wisselexpositieruimte en de museumwinkel.

De opening van het Nationaal Historisch Museum is gepland in op 30 maart 2011.

Bron: Mecanoo Architecten

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.