Artillerie wordt hoofdzetel politie

Design, Interieur, Nieuws

Artillerie wordt hoofdzetel politie

Door: Peter de Winter | 30-11-2015

Gebouw De Artillerie in Den Haag is tegenwoordig hoofdzetel van de politie. Het in historiserende stijl gebouwde complex uit de jaren 90, had een interessante structuur waarvan in het oorspronkelijke ontwerp de ruimtelijke kwaliteit totaal niet tot zijn recht kwam. Met een aantal grondige aanpassingen, transformeerde Ector Hoogstad Architecten het gebouw in een aangenaam luchtig, ruim en licht geheel die haar nieuwe gebruikers recht doet.

De vroegere vijfentwintig politiekorpsen zijn sinds 1 januari 2013 opgegaan in één organisatie met tien regionale eenheden onder één korpschef. Deze jonge organisatie in ontwikkeling vraagt om een optimaal flexibel huisvestingsconcept. Rondom centraal gesitueerde bijzondere ruimten zoals de perszaal, Nationale Briefingzaal en vergader- en conferentiezalen met foyers, is een perifeer kantoorgebied met teamkantoren, individuele kantoren en zeshonderd flexibele werkplekken gerealiseerd. Glazen binnenwanden zorgen overal in het diepe gebouw voor openheid en daglicht terwijl een subtiele print op het glas voor privacy zorgt. De grote transparantie zorgt ervoor dat mensen elkaar makkelijk vinden en ontmoeten.

Ontwerpteam

Vooraf is door het ontwerpteam zorgvuldig en strategisch beoordeeld welke onderdelen van De Artillerie zinvol konden worden hergebruikt, zowel vanuit economisch perspectief als vanuit het oogpunt van duurzaamheid en esthetiek. Alle onderdelen die op een effectieve manier hergebruikt konden worden zijn behouden, of dit nu de toiletgroepen, keukens, installatieonderdelen of kabelgoten zijn.

“Door het gebouw niet simpelweg te strippen, maar goed en zeer gedetailleerd te onderzoeken welke elementen restwaarde hebben en die op te nemen in het ontwerp, is er op geen enkele manier sprake van verspilling. Zo konden we uitstekend voldoen aan de ambitieuze duurzaamheids- en budgettaire eisen van de opdrachtgever”, aldus Joost Ector, architect-directeur van het Rotterdamse architectenbureau.

Flexplekken

De politie hecht veel belang aan de toekomstwaarde van het gebouw. Flexibiliteit en aanpasbaarheid waren daarom belangrijke aandachtspunten. Met een afgewogen combinatie van flexplekken, individuele kantoren en overlegfaciliteiten kunnen afdelingen makkelijk groeien of krimpen. Ook duurzaamheid kreeg grote aandacht. Door verbetering van de effectiviteit van de deels hergebruikte installaties (door bijvoorbeeld nieuwe regelsystemen te introduceren) is het gebouw veel energiezuiniger geworden. Ook zijn de toegepaste materialen geselecteerd op basis van minimale milieubelasting en is het atrium voor een aangenaam en gezond binnenmilieu voorzien van een vier verdiepingen hoge plantwall.

Tijdloos

Het materiaal- en kleurgebruik is evenwichtig en tijdloos. Joost Ector: “De gebruikte kleuren zijn vrijwel overal in het gebouw op een losse manier afgeleid van de traditionele politiekleuren blauw en goudgeel. Dat uitgangspunt verleent het interieur herkenbaarheid en tegelijk een gevarieerde sfeer.” Het interieurconcept is qua kleur- en materiaalgebruik gebaseerd op een driedeling: heldere kantoorgebieden met licht- tot middengrijs, aangevuld met blauwe tinten. Voor representatieve ruimten wordt dit palet aangevuld met houten en metalen accenten. En voor de bijzondere ruimten wordt dit gamma net even zwaarder aangezet in de vorm van brons- en steentinten in combinatie met glas en staal.

Projectgegevens:
Opdrachtgever: Korps Nationale Politie
Ontwerp (total engineer): Ector Hoogstad Architecten
Projectteam: Joost Ector, Max Pape, Lennaert van Capelleveen, Markus Clarijs, Sabine Alders, Pim Bangert, Laurence van Benthem, Kees Bongers, Arja Hoogstad, Randy Lutteke, Hetty Mommersteeg, Ralph Noordhoek, Elia Salcedo, Jaap Veldkamp
Oplevering:  Begin 2015
Bruto vloeroppervlak:  14.400m2
Adviseur constructies:  IMd Raadgevende ingenieurs
Adviseur installaties:  Deerns raadgevende adviseurs bv
Adviseur bouwfysica en brandveiligheid: Deerns raadgevende adviseurs bv
Adviseur bouwkosten: IGG
Bouwkundig aannemer: De Vries en Verburg
Fotografie: Petra Appelhof

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.