Artlofts: lege dozen die huurders zelf inrichten

Artlofts: lege dozen die huurders zelf inrichten

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-02-2008

De oude Ambachtsschool in Zwolle wordt nog dit jaar gerenoveerd en verbouwd. De te verhuren ruimtes zullen zogenaamde artlofs worden; ruimten de huurders zelf kunnen inrichten.

Volgende maand zijn twee proefwoningen klaar voor bezichtiging. Dat zegt woningcorporatie SWZ. Het schoolgebouw uit 1934 verkeert in een vervallen toestand. De afgelopen twaalf jaar is er geen groot onderhoud gepleegd aan het rijksmonument.

Woonruimte zonder binnenmuren
Artlofts, noemt projectleider Eisma deze sociale huurappartementen. ‘Art’ omdat de oude Ambachtsschool een kunstzinnige omgeving is, ‘loft’ omdat het woonruimten zonder binnenmuren zijn. Een loft is een woonruimte in een voormalig industrieel complex, zonder binnenmuren.

De artlofts doen een beroep op de creativiteit van de toekomstige huurders. Het zijn als het ware lege dozen, die door huurders naar eigen goeddunken mogen worden ingericht. Alleen een keuken staat er in. In de grote doos staat verder een kleinere doos, waarin entreehalletje en badkamer zijn ondergebracht. De rest van de artloft is vrij invulbaar, naar eigen inzicht van de huurders.

Gat in begroting
SWZ heeft de voormalige LTS eind 2006 gekocht. De renovatieplannen zijn tot nu toe uitgesteld, omdat de SWZ het benodigde geld niet bij elkaar kon krijgen. Nog steeds is er een gat in de begroting van 4,5 miljoen euro.

De hoop van de woningcorporatie is gevestigd op een Stimuleringsfonds van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. In juni besluit dit fonds of SWZ geld krijgt voor de renovatie van het stijlvolle gebouw, dat in 1932 ontworpen is door de architecten A. Baart en L. Krook. De school is een representant van de bouwstijl Het Nieuwe Bouwen.

Ambtelijke kosten
De gemeente Zwolle steunt de renovatie door alle ambtelijke kosten op zich te nemen. De SWZ neemt zelf een tekort van anderhalf miljoen euro voor zijn rekening. “Dit najaar hopen we echt te beginnen,” zegt projectleider Giska Eisma.

De oude Ambachtsschool is twaalf jaar lang gebruikt door krakers. Deze groep kunstenaars, verenigd in de stichting Doas, krijgt in de toekomst een plek in het gerenoveerde pand. De benedenverdieping wordt ingericht met ateliers en werkruimten voor de kunstenaars.
Op de eerste etage komen eveneens ateliers en ook zes huurwoningen. Op de tweede etage zijn 29 huurwoningen getekend.

In april zijn de artlofts te bezichtigen voor geïnteresseerde huurders. De artlofts zijn geschikt voor een- en tweepersoons huishoudens.

Bron: De Stentor

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.