Assen bouwt Cultureel Kwartier

Assen bouwt Cultureel Kwartier

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-08-2008

Aan de kop van de Vaart gaan de gemeente Assen en de SWA een Cultureel Kwartier bouwen. Een theater, bibliotheek en bioscoop vormen de basis van dit culturele complex. Naast culturele invulling is er ook ruimte voor woningen horeca en een ondergrondse parkeergarage.

De bouwplannen van het Cultureel Kwartier bevinden zich in een voorbereidende fase, er zijn nog geen tekeningen beschikbaar. Het Cultureel Kwartier krijgt een theaterzaal waar minimaal 850 bezoekers een zitplaats krijgen. Naast deze grote zaal komt er een multifunctionele kleinere zaal die geschikt is voor kleinere producties en optredens van bijvoorbeeld amateurverenigingen uit Assen.

Congreszaal
Maar het cultureel kwartier is veel meer dan podia alleen, ook een bioscoop maakt er onderdeel van uit. Het is de bedoeling om minimaal 4 zalen te bouwen en daarnaast ook de kleine theaterzaal als bioscoopzaal te gebruiken. Deze zalen zijn ook geschikt als congreszaal.

Onder het geheel komt een parkeergarage waar 500 auto’s een plek krijgen. Het cultureel kwartier wordt aangevuld met drie ‘clusters’ woningen. Woningen met uitzicht op het parkje van Huges (westzijde), woningen op de hoek Alteveerstraat/Weiersstraat en woningen op de hoek Vaart/Weiersstraat. Bovendien is er binnen het Cultureel Kwartier ruimte voor horeca en leisure.

Burgerparticipatie
Op 7 februari heeft de raad ingestemd met het voorstel van het college om de inwoners van Assen een grote stem te geven bij de keuze van het ontwerp voor het Cultureel Kwartier. Alle inwoners van 16 jaar en ouder krijgen een stem. Die stemmen tellen in de uiteindelijke afweging voor 55 procent mee. De andere 45 procent wordt uitgebracht door een commissie bestaande uit de financiers en gebruikers van het Cultureel Kwartier. Zij beoordelen de ontwerpen op functionele en financiële kwaliteiten, aan de hand van vooraf bepaalde criteria. Inwoners kunnen hun stem uitbrengen op het ontwerp dat hen het meeste aanspreekt.

Cultuurmuur
Zaterdag 22 december 2007 vond de start plaats van de Cultuurmuur: de schutting rondom het bouwterrein van het Cultureel Kwartier heet voortaan Cultuurmuur. Het is dé plek waar cultureel Assen zich kan presenteren. Nadat wethouder Chris de Wal zijn handtekening geplaatst had, maakte Graffiti Assen een kunstwerk dat de overgang van het themajaar Natuur en Groen naar het Chinajaar verbeeldt.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.