Nothing is Most van Atelier Dutch

Nothing is Most van Atelier Dutch

Nieuws
Door: Petra Starink | 23-01-2013

Atelier Dutch heeft de eerste prijs gewonnen met het project ‘ Nothing is most’ voor een prijsvraag voor de inrichting van het Stadseiland in Nijmegen. In het winnende ontwerp stelt het architectenbureau dat het stadseiland niet meer  ideeën nodig heeft, maar juist minder.

Als het huidige plan de ambitie heeft een centrale groene ruimte te worden in een stedelijk gebied, dan is het de vraag of de stedelijke elementen die toegevoegd worden bijdragen aan die ambitie. De jury is van oordeel dat deze inzending het scherpst de bestaande (gemeentelijke) plannen tegen het licht houdt en een pleidooi houdt voor een nieuwe wijze van planning. Niet meer investeren maar juist minder. Er wordt door de inzender gekozen voor minder oeververbindingen, minder programma en geen stedelijke kade op de noordoever van het eiland. Het gevolg is dat dan niet wordt gekozen voor de waarde voor enkelen, maar in potentie juist een waarde voor velen. De jury ervaart dit als een mooi statement dat afstand neemt van het ouderwetse programmatisch gestuurde eindplan. Bovendien vindt de jury dat bij deze inzending een voorstel wordt gedaan dat een taboe in de ontwerpwereld behandelt: het weghalen van (geplande) planonderdelen. Ontwerpers voegen van nature altijd iets toe of maken opportunistisch gebruik van de ruimte die ze wordt geboden.

De tweede prijs is toegekend aan het plan ‘Stephanuseiland’ van Pouderoyen Compagnons: Bert Roete, Guido Yntema, Lars Schothuis. De ontwerpers pleiten ervoor het eiland in 180.000 stukjes land te verdelen. Iedere inwoner krijgt een eilanddeel en kan hiervoor een idee leveren.

De derde prijs ging naar ‘Havanna aan de Waal’ van Joost Emmerik. Deze architect stelt voor om te midden van alle keurige plannen een eiland vol verrassing te maken, ter ere en stimulans van het anders denken. Een vrijstaat met eigen regels en mores, vol verbeelding, zelfinitiatief en nieuwe allianties. Een plek waar alles en iedereen naast elkaar bestaat zonder grootschalig vooropgezet plan en alles toch verbazingwekkend soepel en gemoedelijk verloopt, zoals dat enkel kan in een linkse stad als Nijmegen.’

Een eervolle vermelding waren er voor ‘Het Lege Land’ van Thomas Kemme enNieuwe Nijmeegse Natuur is Maakbaar’ van Gilles van der Heijden & Stijn Tijhuis.

Het ACN wil met de prijsvraag vernieuwende opvattingen over de inrichting van het eiland  genereren en daarmee de creativiteit bij vormgevers en bestuurders rondom deze thematiek prikkelen.  Op  17 januari werd de uitslag bekend gemaakt. Alle inzendingen zijn t/m 17 maart te zien in het Architectuur Centrum Nijmegen aan de Ridderstraat 27 in Nijmegen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.