Atelier Kempe Thill transformeert wintercircus

Nieuws

Atelier Kempe Thill transformeert wintercircus

Door: Petra Starink | 22-01-2013

Atelier Kempe Thill heeft de internationale wedstrijd gewonnen om het wintercircus Mahy in Gent te transformeren tot een innovatief, hip ontmoetingscentrum. Het gebouw was tot het begin van de 20ste eeuw een circus, waarna het een showroom werd voor de enorme oldtimercollectie van autoverkoper G. Mahy.

Na de renovatie komen in het gebouw het Vlaams Instituut voor archieven van het audiovisuele erfgoed, het luisterpunt, een bibliotheek voor blinden, i-Cube, een centrum voor het starten van ICT bedrijven en een nieuwe rockconcertzaal . Het project is gekaderd binnen de herstructurering van de Waalse Krook-buurt in het centrum van Gent.

Het gebouw zal gerestaureerd worden met respect voor de huidige authentieke looks die het circus nu uitstraalt. De grote ruimte van het atrium, waar het vroeger circus nu plaatsmaakt voor een concerthal, zal onaangetast blijven. Er zal echter wel een ‘magic curtain’ geïnstalleerd worden. Een ‘magic curtain’ is een projectiesysteem dat lichtshows kan geven naargelang het thema – of het atrium volledig kan verduisteren.

Er worden drie doeken gehangen: één centraal ringvormig projectiescherm en een dubbele set van gordijnen rond het binnenplein. Deze doeken kunnen op diverse manieren worden gebruikt (voor projecties, om de ruimte af te schermen, …) en kunnen in verschillende posities worden gehangen. De ingrepen zijn minimaal; de sfeer, het karakter en de huidige ruige charme van het gebouw blijven behouden, maar toch kan er een brede variatie aan opstellingen worden gecreëerd. Omdat de piste opnieuw volledig kan worden afgesloten, zonder evenwel de doorgang door het gebouw te belemmeren, spreekt Kempe Thill van ‘de terugkeer van het circus’. De energie-infrastructuur van het gebouw zal ook vernieuwd worden om het gebouw energievriendelijker te maken zonder de akoestische standaard te verlagen.

Projectgegevens:

Opdrachtgever: AGSOB, Belgie, Stadsontwikkelingsbedrijf Gent
architecten: Atelier Kempe Thill Architects and Planners, Rotterdam
co-architecten: anno architecten, maat ontwerpers Gent
mediadesign: Jangled Nerves GmbH, Stuttgart
programma: ViAA, i – cubes, Luisterpunt
locatie: Lammerstraat, Gent

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.