Atelier PRO ontwerpt duurzaam gemeentehuis

Atelier PRO ontwerpt duurzaam gemeentehuis

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-04-2008

De Gemeenteraad van Bronckhorst heeft unaniem het Definitief Ontwerp van het Gemeentehuis goedgekeurd. Het bijzondere is de energieprestatie die met dit goedgekeurde ontwerp geleverd kan worden.

Met de principes van passief bouwen is het met dit ontwerp mogelijk een EPQ van 0,36 te halen. Een EPQ van 0,36 betekent dat het energiegebruik van dit gebouw slecht 36 procent zal zijn ten opzichte van de norm volgens het bouwbesluit. Voor zover bekend is dit in Nederland nog niet gerealiseerd.

25 procent
Passieve gebouwen zijn extreem goed geïsoleerd, zijn volledig kierdicht en hebben vrijwel geen koudebruggen. In de woningbouw is het mogelijk om het energiegebruik ten behoeve van de verwarming te reduceren tot 25 procent van een volgens de huidige normen geïsoleerde woning.

Aan het comfort in het gemeentehuis zijn geen concessie gedaan. Het systeem voor mechanische ventilatie is ruim uitgelegd en zal bij hogere bezetting van ruimten automatisch meer lucht toevoeren. Daarnaast kunnen de ramen door de gebruikers worden geopend. In de zomer wordt het gemeentehuis koel gehouden met behulp van een bodemopslagsysteem en vloerkoeling.

Duurzaam gebouw
“Wij willen gebouwen maken, die mensen lang blijven gebruiken omdat ze prettig zijn en omdat ze mooi blijven of mooi ouder worden. Dat is dan ook bij alle keuzes op het gebied van energiegebruik en duurzaamheid de leidraad geweest.” Atelier PRO laat hiermee zien dat een uiterst duurzaam ontwerp geen concessies hoeft te doen waar het de schoonheid betreft!

Uitstraling
De uitstraling van dit gebouw is monastiek, ingetogen chique, beheerst en verfijnd. Nergens zijn delen die er uitspringen of overmatig om aandacht vragen, alles is in balans bij dit gebouw. De gevels zijn buiten en binnen van geel gemêleerd metselwerk. Binnen zijn de dagkanten wit gestuct.

Het ritme van brede ramen buiten op begane grond en hoge smalle ramen op de eerste en tweede verdieping is beeldbepalend en zet zich door zowel buiten als binnen. Alle buitenramen zijn voorzien van zonwering in de vorm van verticale luiken. De atriumgevels zijn van isolerend glas, de ruimte zelf wordt door glasstroken in het dak verlicht

Foto’s: zesxzes     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.