Atelier PRO wint Europese aanbesteding

Atelier PRO wint Europese aanbesteding

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-07-2008

Atelier PRO heeft de opdracht gekregen voor een MFA in Gouda-Oost. Het gebouw huisvest naast een buurtcentrum tevens scholen, kinderopvang, sportvoorzieningen en een gezondheidscentrum.

De locatie aan het Wilsonplein in Gouda Oost heeft een aantal verborgen kwaliteiten: een tuinstedelijke omgeving met monumentale bomen aan het water van de singels. De gemĂȘleerde bebouwing volgt vooral het orthogonale patroon van de naoorlogse stempelwijk.

Hoekverdraaiing
Het naastgelegen woongebouw aan het Wilsonplein vormt met zijn eigenwijze hoekverdraaiing hierop een uitzondering. In de visie van atelier PRO wordt gebruik gemaakt van deze kwaliteiten. Een meanderend bouwvolume voegt zich zorgvuldig in de omgeving en bakent daarmee twee verschillende sferen af. Het bouwvolume maakt hoogteaccenten waar het moet: aan de westzijde met een geknikte vleugel waardoor een relatie ontstaat met het noordelijke woongebouw.

Aan de zuidkant opent zich het gebouw en ontstaat een school- en buurtplein met groene oevers aan het water. Aan dit plein leidt een brede tribunetrap via schoolterrassen op de daken van het gebouw naar een met gaas bespannen speelkooi. De in een contrasterende kleur uitgevoerde trappen gaan expressie geven aan de verschillende terrasniveaus.

Hoofdentree
Aan de Noordzijde van het bouwvolume ontstaat in de schaduw van het gebouw een entreeplein waar het merendeel van het parkeren onder een groen dak van lage bomen is ondergebracht. Aan het plein liggen tevens de entrees van het centrum voor Jeugd en Gezin en de Gymzaal. Het plein vormt een annex van de Bernadottelaan. Aan deze laan komt de kiss and ride strook en de hoofdentree naar het hart van het gebouw.

Het gebouw gedraagt zich als een ingetogen, enigszins uitgestrekt bakstenen paviljoen in een haakvorm dat de omliggende stedelijke omgeving opnieuw vormgeeft. De programmaonderdelen worden strategisch binnen het volume verdeeld zodat expressie ontstaat waar het nodig is en ingetogenheid waar het kan.

Vier bouwlagen
De haak heeft een brede middenvleugel en twee poten: een oostelijke, twee bouwlagen hoog met onder meer Gymzaal en de speelkooi en een geknikte westelijke vleugel van vier bouwlagen met de appartementen in de bovenste lagen. In de middenvleugel van het gebouw bevinden zich een tweetal hogere ruimten die zowel het buurtservicecentrum als de school een eigen hart geven. Door de getrapte vorm van de middenvleugel dringt het daglicht diep in deze ruimten binnen.

Ontwerpkoppel: Alex Letteboer en Menno Roefs

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.