Atelier Volten behoort tot Iconic Houses Netwerk

Actualiteiten, Nieuws

Atelier Volten behoort tot Iconic Houses Netwerk

Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-05-2022

Atelier Volten, de plek waar beeldend kunstenaar André Volten van 1950 tot zijn dood in 2002 woonde en werkte, is als eerste kunstenaarswoning in de Randstad toegetreden tot Iconic Houses. Dit internationale netwerk van moderne museumwoningen bestaat uit 150 architectonisch bijzondere huizen en kunstenaarshuizen en -studio’s uit de twintigste eeuw die toegankelijk zijn voor publiek.

André Volten

André Volten, pionier van de geometrisch-abstracte beeldhouwkunst, behoort tot de belangrijkste kunstenaars van de generatie na 1945. Naast beelden voor de binnenruimte, realiseerde Volten ongeveer 60 werken in de openbare ruimte in binnen- en buitenland, waarvan 21 in Amsterdam.

De atelierwoning van Volten aan de Asterdwarsweg in Amsterdam-Noord heeft een beladen geschiedenis als sociaal woonexperiment, Joods getto en doorgangskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het werd gebouwd in 1926 als poortgebouw van Asterdorp.

Tijdens de bombardementen door de geallieerden op de Fokker fabrieken in Amsterdam-Noord in juli 1943 wordt Asterdorp gedeeltelijk vernield. Woningnood maakt dat het dorp weer wordt opgeknapt. Vanwege de slechte leefomstandigheden wordt in 1955 uiteindelijk besloten het dorp af te breken. André Volten heeft op dat moment het Poortgebouw al in gebruik als atelierwoning. 

Poortgebouw

Het is aan de inspanningen van André Volten te danken dat het Poortgebouw is behouden. Het gebouw, ontworpen door Johannes Hendrik Mulder jr. van de Gemeentelijke Woningdienst, heeft inmiddels de status van gemeentelijk monument. Een monument dat ook functioneert als fysieke bewaarplaats van het werk van Volten.

De werkplaatsen van Volten op de begane grond zijn in 2014 door OTH architecten, in samenwerking met Trude Hooykaas, gerenoveerd en uitgebreid tot tentoonstellingsruimte. De bovenetage, waar talloze kleine modellen en maquettes van zijn grote werken staan en waar Volten zijn ontwerpen maakte, is onaangetast. In Atelier Volten worden tentoonstellingen georganiseerd met het werk van Volten, al dan niet in combinatie met tijdgenoten of vakgenoten die door het werk van Volten geïnspireerd zijn. De gehele atelierwoning is tijdens openingstijden publiekelijk toegankelijk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.