Ateliergebouw Rijksmuseum geopend

Ateliergebouw Rijksmuseum geopend

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-11-2007

Vanaf 8 november is het nieuwe restauratieatelier van het Rijksmuseum aan de Hobbemastraat officieel in gebruik. Ter gelegenheid hiervan werd in de Stadsschouwburg een symposium georganiseerd waarna het Ateliergebouw is geopend.

Behalve voor de verbouwing van het Rijksmuseum is het Spaanse architectenduo Cruz en Ortiz ook verantwoordelijk voor het Ateliergebouw. Dit Ateliergebouw biedt gemeenschappelijke huisvesting aan de restauratieateliers van het Rijksmuseum, onderzoekslaboratoria van het Instituut Collectie Nederland (ICN) en de opleiding Restauratiekunde van de Universiteit van Amsterdam.

Museale functie
De opzet van het verbouwingsplan van Cruz y Ortiz voor het Rijksmuseum is dat alle ruimten in het hoofdgebouw weer een museale functie krijgen. Alle niet-museale functies verhuizen naar het nieuw uitgegraven souterrain of naar dependances buiten het hoofdgebouw.

Het museum krijgt drie nieuwe uitbreidingen. Als eerste van deze drie is onlangs het nieuwe Ateliergebouw opgeleverd. Qua vormgeving en materiaalgebruik staat het Ateliergebouw volledig los van het monumentale museumgebouw en de toekomstige uitbreidingen in de museumtuin.

In de visie van Cruz y Ortiz is het een letterlijk en figuurlijk zelfstandig volume dat zowel een andere functie als een andere context dan de ‘echte’ museumgebouwen heeft.

Perfectie nagestreefd.
De materialisatie van de nieuwbouw van het Ateliergebouw is een hedendaagse herinterpretatie van het materiaalgebruik en vormgeving van de bestaande bebouwing in de omgeving. Het exterieur van de nieuwbouw heeft door het strakke ritme van de op het noorden georiënteerde sheddaken en erkers in de zijgevels een abstracte, grafische kwaliteit. In het witte interieur hebben Cruz y Ortiz een minimalistische perfectie nagestreefd.

In ArchitectuurNL #09 2007 staat een uitgebreid artikel over het Ateliergebouw

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.