Attika Architekten ontwerpt duurzaam drijfgebouw

Attika Architekten ontwerpt duurzaam drijfgebouw

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-06-2010

Met het winnend afsluiten van een besloten ontwerpwedstrijd ontving Attika Architekten de opdracht voor het ontwerpen van een nieuwe werkhaven voor Waternet aan de Papaverweg in Amsterdam Noord. Het wordt de thuishaven van de drijfvuilvissers die de Amsterdamse grachten (en al het andere oppervlaktewater in Amsterdam) schoonhouden. Een bijzonder duurzaam drijvend hoofdgebouw vormt de blikvanger in de nieuwe haven. Dit met riet beklede drijfgebouw wordt met afmetingen van 31 bij 12 meter en drie bouwlagen ongetwijfeld de grootste ark in Amsterdam en wellicht Nederland. Verder komen er twee bijgebouwen op de kade in containerlook die de nautische sfeer versterken.

Het drijvend kantoorgebouw verenigt duurzame en herbruikbare materialen in een open, lichte en optimistische architectuur. Contrasten tussen het riet en accenten in corten staal, tussen gesloten vlakken en expressieve openingen, bepalen het karakter van het gebouw.

De duurzaamheid komt tot stand door een hoog niveau ‘cradle to cradle’ materiaalgebruik en duurzame installaties waaronder een warmtewisselaar in de bodem van het drijflichaam. ABC Arkenbouw in Urk heeft het Waternet drijfgebouw in uitvoering. ABC ervaart het gebouw met deze voor een ark extreme afmetingen als de ultieme uitdaging. Het wordt in twee helften om beurten in een droogdok afgebouwd waarna de twee halve gebouwen naar de haven van Urk worden gesleept. Daar zullen de twee helften tot één gebouw worden samengebouwd. De sleep van Urk naar Amsterdam Noord belooft een mediageniek spektakel te worden.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.