B-architecten wint twee prijzen in twee weken

Actualiteiten, Nieuws

B-architecten wint twee prijzen in twee weken

Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-03-2022

In maart won B-architecten binnen twee weken een tweetal prijzen. Het gemeentehuis van Roeselare kreeg de Belgian Construction Award; Q-ville de RES Award.

Gemeentehuis van Roeselare

Op 10 maart ontving het gemeentehuis van Roeselare de Belgische Bouwprijs in de categorie ‘circulair bouwen’. Een erkenning voor de inspanningen van ontwerpteam B-architecten, Bressers en Arcadis samen met Stad Roeselare. Dit op het vlak van recycling en hergebruik van gebouwen en andere materialen en energie.

De renovatie van het stadhuis – erkend als UNESCO-werelderfgoed – is een gedurfd voorbeeld van circulariteit. Niet alleen het sloopafval van het oude gebouw krijgt een nieuw leven, ook allerlei andere materialen worden hergebruikt: van meubels tot verlichting en zelfs radiatoren. Daarnaast streeft het gemeentehuis naar het BREEAM-label ‘Excellent’ – een duurzaamheidslabel voor gebouwen met een minimale ecologische impact. Door aansluiting op een warmtenet, dalen de energiekosten voor water, gas en elektra met zo’n 70%.

Q-ville

Het co-housingproject Q-ville is bekroond met de RES Award in de categorie ‘woningbouw’. Een erkenning voor projecten die gericht zijn op duurzaamheid, diversiteit en innovatie. Deze ‘woonvorm van de toekomst’ is gerealiseerd in samenwerking met HEEM. In het project zijn de oude quarantainestallen in Essen, een beschermd monument, getransformeerd tot een bruisend co-housingproject met 44 BEN-woningen.

De cohousing-filosofie wordt verder onderstreept door een gemeenschappelijke zwemvijver, een binnenzwembad met spa, een gemeenschapscentrum, een gemeenschappelijke tuin met park, coworking-ruimtes en elektrische auto’s voor gedeeld gebruik.

“Duurzaamheid, diversiteit en innovatie zijn de drie kernwaarden van de RES Awards. Het is geen toeval dat ze alle drie terugkomen in dit co-housingproject. Q-ville combineert de luxe van de privacy van de woning met maatschappelijke betrokkenheid. Daarnaast speelt co-housing in op aan de uitdagingen van de beperkte ruimte in de steden van vandaag”, aldus de jury van de RES Awards.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.