Baars & Bloemhoff

Baars & Bloemhoff

Nieuws
Door: Peter de Winter | 14-11-2012

De themadag ‘Duurzaamheid in interieurarchitectuur’ die Baars & Bloemhoff op 8 november hield, is niet onopgemerkt gebleven. Ruim 150 architecten lieten zich bijpraten door gastspreker Thomas Rau die betrokken is bij de internationale discussie over duurzaamheid en de ontwikkeling van energiebesparende technologieën. Rau, die steeds streeft naar low-tech oplossingen voor high-tech vragen, maakte in zijn lezing duidelijk wat precies Oneplanetarchitecture is. En dat Rau een autoriteit is op dit vlak, blijkt onder meer uit zijn lidmaatschap van de Dutch Green Building Council en de 18e plek die hij inneemt in de Duurzame 100 van dagblad Trouw. Hij is hiermee de hoogstgeplaatste architect in de Top 100 en weet dus waarover het gaat als duurzaamheid en architectuur aan de orde zijn.

Een andere gastspreker was Odette Ex oprichter en eigenaar van Ex Interiors. Zij was als architect zeer nauw betrokken bij het interieur van TNT Centre in Hoofddorp een van de duurzaamste kantoorgebouwen in Nederland. Voor Ex zijn harmonie, emotie, kunst, creativiteit, openheid en schoonheid trefwoorden die zij in haar werk verweeft.  Ze vergelijkt een interieur graag met een goed schilderij. “Een beeld raakt je, vooral als schoonheid en afstemming met elkaar in harmonie zijn.” Ex Interiors werkt bij voorkeur met duurzame materialen. Ver voordat slimme marketeers termen als cradle to cradle, CO2-neutraal ontwerpen en energiezuinigheid claimden, was deze manier van denken en werken voor haar al de gewoonste zaak van de wereld. Duurzaamheid, zegt Ex, vraagt om een herformulering van de ontwerpopdracht omdat het om meer gaat dan duurzame materialen toepassen. En passant hielp ze het misverstand uit de wereld als zou duurzaamheid per definitie duurder zijn. We hebben, aldus Ex, in eerdere projecten bewezen het interieur altijd binnen budget te kunnen realiseren zonder afbreuk te doen aan kwaliteit.

HI-MACS Studio

Op de themadag was ook de opening van de nieuwe HI-MACS studio. Deze studio biedt een overzicht van toepassingsvormen van solid surface producten. Ook was er een thermoforming demonstratie. HI-MACS is een milieuvriendelijk materiaal omdat het voor 75 procent bestaat uit een natuurlijk mineraal en een reststof die overblijft tijdens de productie van aluminium.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.