Maaskants pier als autarkisch eiland

Nieuws

Maaskants pier als autarkisch eiland

Door: Petra Starink | 15-01-2014

Voor de herinrichting van de iconische Pier van Scheveningen heeft Maryn Hekker met haar ontwerp de hoofdprijs gewonnen in de internationale ontwerpwedstrijd “Your World Reimagined” van softwareproducent Vectorworks.

Concept met visie van Maaskant

Volgens Maryn Hekker is de Pier van Scheveningen een stoorzender in een romantisch en temperamentvol landschap. De Pier werd in de jaren 60 ontworpen door architect Huig Maaskant en veranderde in de loop van jaren van look en feel. De 24 jarige studente bestudeerde het oorspronkelijk ontwerp en bedacht een radicaal concept. Het is totaal anders maar de visie van Huig Maaskant schemert nog door het ontwerp.

De meest ingrijpende aanpassing is het doorknippen van de verbinding tussen Pier en het vasteland. Zo ontstond er een eiland. Wie het eiland wil evenaren moet zelf een manier vinden om het te bereiken. Het eiland draait om ontdekking en een back to basics gevoel i.p.v. kant en klare consumptie. Een voorwaarde voor deelname aan de Vectorworks- ontwerpwedstrijd was dat het ontwerp gefocust moest zijn op duurzaamheid. Het eiland is zelfvoorzienend qua energie, drinkwater en voedsel.

Architectonische kampeergrotten

Hekker koos voor het cultiveren van zeegroenten, een nieuwe vorm van landbouw. Zeegroenten en wieren worden op het eiland verbouwd, vis wordt in de zee gevangen en op een markt worden deze producten verhandeld met het vasteland. Voor overnachten op het eiland kiest Maryn Hekker voor hangende architectonische kampeergrotten.

Maryn Hekker studeerde cum laude af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en haar project werd genomineerd voor de BNI-prijs, een aanmoedigingsprijs van de Bond Nederlandse Interieurarchitecten, en de Rotterdamse Drempelprijs in Vormgeving. Onlangs is haar project gecontacteerd door een projectontwikkelaar die geïnspireerd is door haar ontwerp.

Beeld: Maryn Hekker

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.