Bajes opent deuren voor BIG ART

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Bajes opent deuren voor BIG ART

Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-09-2022

BIG ART is een pop-up platform voor XL kunstwerken en enorme designobjecten van gevestigde namen en opkomende talenten. Elk jaar strijkt BIG ART neer in een bijzonder gebouw in of rond Amsterdam waar tientallen kunstenaars de ruimtes vullen met een unieke mix van monumentale schilderijen en tekeningen, grote foto’s en indrukwekkende interactieve installaties. Dit jaar is de voormalige Bijlmerbajes aan de beurt. Kunstenaar hebben in het volledig casco ‘Hoofdgebouw’ vrij spel.

De komende jaren verrijst op de plaats van de voormalige Bijlmerbajes het Bajeskwartier Amsterdam. Het moet de meest groene wijk van de stad worden, met het Hoofdgebouw als kloppend creatief hart. Dit 5000 vierkante meter tellende gebouw wordt naar ontwerp van OMA architecten herontwikkeld en biedt in de toekomst onder meer ruimte aan creatieve makers en culturele initiatieven. Bezoekers van BIG ART krijgen alvast een voorproefje.

Schone lei 

Het pand is volledig casco dus kunstenaars hebben vrij spel. Er mag in en op het oude gevangenisgebouw geschilderd en getekend worden. Juist die vrijheid maakt BIG ART anders dan andere kunstbeurzen. Kunstenaars krijgen de ruimte om te experimenteren en ter plekke nieuw werk te maken.

Van Clifton Mahangoe zal een interactieve installatie te zien zijn en Adele Renault neemt de muren van het gebouw als uitgangspunt voor een grote wandschildering. Sjaak Kooij, Raafat Ballan & Peter de Boer creëren op locatie een enorm gesammtkunstwerk. Ook Bianca Runge en Frédérique Spigt bereiden nieuw werk voor. Lucas Sloot licht de donkerste ruimtes letterlijk op met een installatie van verwrongen houten lantarenpalen. In de oude werkruimtes presenteert onder andere Jessica van Deursen een immersieve installatie en wordt een videowerk van Tara Fallaux getoond. Hoewel het gebouw helemaal gestript is vind je op verschillende plekken toch sporen van de voormalige gevangenis terug.

Praktisch

  • Locatie: Bajeskwartier | H.J.E. Wenckebachweg 48 | Amsterdam
  • Datum: Vrijdag 4 tot en met zondag 6 november 2022 | 10.00 – 18.00 uur
  • Tickets: (binnenkort) online en aan de deur verkrijgbaar voor € 12,50. Kinderen onder 12 jaar gratis
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.