Balkonhekken beschermd tegen corrosie

Balkonhekken beschermd tegen corrosie

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-05-2008

Het nieuwe appartementengebouw De Zevenster in Amsterdam is uitgerust met kunstzinnige balkonhekken, die zijn uitgevoerd in thermisch verzinkt staal, dat van een coating is voorzien (duplex-systeem). Het complex is in opdracht van woningcorporatie de Alliantie in Amsterdam gebouwd door Vink Bouw Nieuwkoop BV te Nieuwkoop naar een ontwerp van ANA architecten te Amsterdam.

De Zevenster telt 32 woningen en is gelegen aan de Jacob van Lennepstraat in de negentiende eeuwse gordel van de hoofdstad. Omdat ernaar is gestreefd in te spelen op de omgeving, is onder meer gekozen voor een hedendaagse versie van het meer dan een eeuw geleden vaak voorkomende sierbalkonnetje.

Stalen frame
Die balkonnetjes hadden veelal een afscherming met een blad- of bloemmotief. De hekwerken voor de balkonnetjes hebben een breedte van één meter, terwijl de hoogte ervan varieert. De hekwerken zijn vervaardigd door de in Glasgow gevestigde kunstenaar Andy Scott. De hekwerken zijn samengesteld uit een stalen frame, waarin met de hand metalen catalogusbladeren zijn aangebracht.

Daarbij werd er uit het oogpunt van veiligheid voor gezorgd, dat de overblijvende gaten niet groter zijn dan 10 cm breed en 3 cm hoog. Vervolgens werden de losse delen aan elkaar gelast, zodat een fraai, artistiek geheel is ontstaan. Voor bevestiging aan de gevel werden op elk van de hekken zes bevestigingslippen aangebracht. Na verscheping naar Nederland werden de hekwerken thermisch verzinkt en daarna van een poedercoating voorzien. Door op thermisch verzinkt staal een organische coating aan te brengen, ontstaat een duplex-systeem.

Duplex-systeem
In een grootstedelijk gebied als waarin het project De Zevenster is gerealiseerd, is altijd sprake van een vrij agressieve atmosfeer, die vooral wordt veroorzaakt door het (gemotoriseerde) verkeer. Bestandheid tegen corrosie van de metalen hekwerken was daarom een vereiste.

Thermisch verzinken als oppervlaktebehandeling verleent staal een langdurige bescherming tegen corrosie. Door thermisch verzinkt staal te voorzien van een coating (duplex-systeem), wordt de corrosievastheid nog aanzienlijk vergroot.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.