Balkons of buitenruimte verplicht bij zorgwoning

Nieuws

Balkons of buitenruimte verplicht bij zorgwoning

Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-07-2018

In de bouwregelgeving worden zorgwoningen niet langer uitgezonderd van de verplichting om een buitenruimte te hebben.  Dat betekent dat alle nieuwe woningen met een zorgfunctie die groter zijn dan 50 m2 standaard een balkon of buitenruimte moeten krijgen. Voor kleinere woningen mag dit een buitenruimte zijn. Dit schrijft minister Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

Bouwbesluit buitenruimte

Het vorige kabinet heeft in 2015 de bouw van de zorg-en studentenwoningen versoberd. Architecten en projectontwikkelaars werden in het Bouwbesluit niet meer verplicht om een buitenruimte in het bouwplan op te nemen. Bouwen werd hierdoor goedkoper. De gedachte bij het weglaten van buitenruimte was dat bij deze woningen er niet altijd behoefte is aan een balkon of buitenruimte en dat de opdrachtgever zelf de afweging kan maken.

Gezondheid en kwaliteit van leven voorop

Na bezwaren van cliëntenorganisaties vroeg de Tweede Kamer aan de minister of de uitzondering nog langer gewenst is. Voor cliëntenorganisaties staat voorop dat buitenruimtes belangrijk zijn voor de gezondheid en kwaliteit van het leven van de bewoners. Met het schrappen van de uitzonderingssituatie komt de buitenruimte weer standaard terug in woningen met een zorgfunctie. De minister brengt de maatregel in procedure door een wijziging van het aankomende Besluit bouwwerken leefomgeving.

Lees hier de kamerbrief gestuurd aan de Tweede Kamer.

Foto: Balkons Fruitbuurt Utrecht. LEVS architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.