Barcode Architects en DP6 architectuurstudio winnaars Heuvelinkprijs 2020

Nieuws

Barcode Architects en DP6 architectuurstudio winnaars Heuvelinkprijs 2020

Door: Petra Starink | 21-09-2020

Barcode Architects heeft de vakjuryprijs gewonnen voor de Heuvelinkprijs 2020 met het ontwerp van appartementencomplex Bartok, de publieksprijs ging naar DP6 architectuurstudio voor het ontwerp van Focus Filmtheater Arnhem.

Heuvelinkprijs 2020

De Heuvelinkprijs, is de tweejaarlijkse Arnhemse architectuurprijs voor de beste nieuwbouw, georganiseerd door Architectuurcentrum CASA. Voor deze elfde editie zijn projecten voorgedragen die in 2018 en 2019 zijn opgeleverd. De 2 winnaars zijn gekozen uit 7 genomineerden.

Bartok, ontwerp van Barcode Architects

De omgeving rond het Bartokplein was nog geen tien jaar terug een verlopen en verloren gewaand stuk stad. Door een gelukkige samenloop van omstandigheden en ontwikkelingen heeft deze uithoek zich echter ontpopt van ‘not spot’ tot ‘hot spot’. Bartok, op de hoek van Kleine Oord, de Vossen- en de Langstraat, complementeert deze extreme make-over. Als relatieve nieuwkomer doet dit stoere appartementenblok, mede dankzij de commerciële functies in de plint, vrolijk mee in het samenspel van Rozet, Feestaardvarken, Theater a/d Rijn en Holiday Inn. Met name met de twee laatstgenoemden gaat Bartok een relatie aan. De vijfhoekige vensters zijn met hun archetypische huisjesvorm een knipoog naar de recente aanbouw van het Theater, de kleurschakering van de gevels is geënt op het palet van het tegenovergelegen hotel. De architect is zover gegaan dat hij hiervoor een speciale steen heeft ontwikkeld. De jury is met name onder de indruk van de aandacht in de afwerking en detaillering van de binnenruimtes (van de entree tot de fietsenkelder). Bijzonder geslaagd is het gemeenschappelijke atrium, dat bijna de sereniteit van een kloostertuin heeft. Bartok vormt een vliegwiel voor kwalitatief hoogstaand wonen in de binnenstad.

Focus Filmtheater, ontwerp van DP6 architectuurstudio

Met de oplevering van het Focus Filmtheater op het voormalige Kerkplein is gepaste huisvesting gerealiseerd voor Arnhems Filmhuis. Hierdoor zijn niet alleen de mogelijkheden voor het vertonen van films en de exploitatie van de horeca verbeterd, maar deze nieuwbouw is ook strategisch ingezet in stedenbouwkundig opzicht. Focus vormt een belangrijke schakel in de herinrichting van de zuidelijke binnenstad, waarbij de vooroorlogse situatie met zijn gebogen straten en kleinschalige bebouwing het uitgangspunt vormt. De nieuwbouw van Focus belichaamt dit streefbeeld doordat die uit twee verschillende gebouwen lijkt te bestaan. Deze worden verbonden door een centrale houten trappartij die de zalen ontsluit. De trap is bovenal de reïncarnatie van de Torensteeg die hier voor de verwoesting van 1944/45 lag. Hierdoor ontstaat een doorzicht naar de Eusebiustoren. Focus zit gedegen en slim in elkaar. De jury heeft enige bedenkingen bij de afwerking en de harde plint die lijkt los te staan van de erboven gelegen bouwdelen, maar de prettige beleving van de ruimtes en het café maken dit zonder meer tot een aanwinst voor de Arnhemse binnenstad!

Voorgaande winnaars

Voorgaande winnaars waren onder meer Rozet (2014), Brasserie De Boerderij (2016) en de Parkzaal Musis (2018).
Meer informatie over de Heuvelinkprijs is te vinden op de website van Architectuurcentrum CASA.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.