Barcode Architects en Karres en Brands maken winnend ontwerp Weezenlanden Zwolle

Nieuws

Barcode Architects en Karres en Brands maken winnend ontwerp Weezenlanden Zwolle

Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-09-2019

Barcode Architects heeft in samenwerking met Karres en Brands het winnende ontwerp gemaakt voor de ontwikkeling van de locatie Weezenlanden Noord in Zwolle. Het betreft een duurzaam stedenbouwkundig masterplan met ca 20 karakteristieke woongebouwen die in harmonie met elkaar zijn ontworpen. Het project is in opdracht van de ontwikkelingscombinatie Explorius Vastgoedontwikkeling en Nijhuis Bouw gemaakt voor woningbouwvereniging Openbaar Belang, Het stedenbouwkundig ontwerp borduurt voort op het ruimtelijk kader dat werd meegegeven door de Gemeente Zwolle en bureau Urhahn. Het plan bestaat uit ca. 500 woningen, commerciële ruimten, parkeervoorzieningen en een waterpark.

Project Weezenlanden

Het project Weezenlanden Noord betreft een sloop/nieuwbouw opgave van 180 bestaande woningen aan de rand van het historische centrum van Zwolle in de wijk Weezenlanden. Op meerdere schaalniveaus vormt de locatie een verbindende schakel tussen het historische stadscentrum, Assendorp, Park de Weezenlanden en Wipstrik. In het ontwerp is er voor gekozen om de stedelijkheid van het centrum en de weidsheid van het omliggende groene landschap te combineren.

Gebouwcompositie met een menselijke schaal en maat

Het masterplan kenmerkt zich door een gebouwcompositie met een menselijke schaal en maat. Er is bewust voor gekozen om alzijdige gebouwen met een eenduidige materialisatie te ontwikkelen. Met de herkenbare entrees aan de verschillende zijden creëren we een levendige openbare ruimte op straatniveau. In het plan zijn verschillende dwaalroutes en doorkijkjes opgenomen. Hoogteverschillen in het landschap versterken deze beleving en definiëren de openbare ruimte duidelijk. De routes worden versterkt door op de kopse wanden groenwanden en kunstwerken op te nemen.

Ruimte voor wonen en ontmoeten

Weezenlanden Noord is een plek voor ontplooiing, er is ruimte voor wonen, sport, ontmoeting en werk. Op alle niveaus wordt ontmoeting tussen huis, blok en buurtgenoten gestimuleerd. Weezenlanden Noord is een serie van zorgvuldig ontworpen collectieve ruimtes die de overgang van stadsruimte naar private plekken overbruggen. Het ontwerp van de open ruimtes speelt met deze overgang van publiek naar privé zonder hekken of harde grenzen, maar altijd van hoge kwaliteit. De stedenbouwkundige opzet bevat een specifieke publieke ruimte voor elk niveau van collectiviteit, die langzaam de overgang maken van stad naar appartement: van straat naar buurtpark, van collectief parkmeubilair naar lobby en van binnenhof naar stoep.

Magic Mix

Centraal in het plan staat het vinden van een ‘Magic Mix’: een combinatie van verschillende doelgroepen en een breed aanbod aan woning typologieën, van kleinere appartementen voor studenten en starters (50m2) tot penthouses (130m2). We hebben er nadrukkelijk voor gekozen om de verschillende programmaonderdelen sociale huur, vrije sector huur en vrije sector koop door elkaar te plaatsen en de sociale huurwoningen een prominente plek binnen het plan te geven. Naast het maken van een brede woningmix zien we als voorwaarde voor de actieve stad ook levendigheid. In Weezenlanden Noord hebben we dit bereikt door een slimme programmering van voorzieningen die aansluiten bij zowel de nieuwe bewoners van de wijk als de passanten en de bezoekers, zoals een koffiebar, kantoren, een sportschool en een fysiotherapiepraktijk. Collectiviteit speelt ook een belangrijke rol: in de lobby’s en openbare dakterrassen kunnen de bewoners van de individuele gebouwen elkaar ontmoeten, maar in het landschap brengen we ook collectieve voorzieningen aan zoals buurttafels en speelplekken.

BENG en aangesloten op een warmte-koudeopslag

In onze visie wordt het project een toonbeeld van duurzame verstedelijking waarbij de energietransitie en ruimtelijke ontwikkeling samengaan. Alle woningen zijn BENG en aangesloten op een warmte-koudeopslag (WKO) en de bewoners kunnen gebruikmaken van innovatief mobiliteitsconcept met elektrische deelauto’s en deelfietsen. Het landschap wordt actief ingezet voor wateropvang en de groene terrassen en groenwanden dragen actief bij aan de biodiversiteit in het gebied. Het resultaat is een inclusieve wijk waar het prettig wonen is in een schitterende omgeving. Naar verwachting worden de 1e woningen in 2023 opgeleverd.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Explorius Vastgoed B.V, Nijhuis Bouw
Ontwerp: Barcode Architects (Design lead, stedenbouw & architectuur), Karres en Brands (stedenbouw & landschapsontwerp)
Duurzaamheid: DGMR
Eindgebruiker: Openbaar Belang / Bouwinvest
Plangebied: 25.500m2
Programma: wonen (50.500m2), voorzieningen (2.500m2) openbare parkeergarage (500 plekken)

Plangebied: 25.500m2
Programma: wonen (50.500m2), voorzieningen (2.500m2) openbare parkeergarage (500 plekken)

Barcode Architects

Project partner: Dirk Peters
Project Associate: Albert Dijk Barcode
Team: Caro van de Venne, Robbert Peters, Luca Braccini, Danfeng Zou, Anastasia Vousta, Christian Maijstre, Lea Hofmann, Martina Cicolari, Aijing Sun, Julia Hejmanowska, Beatrice Piola

Karres en Brands

Project partner: Darius Reznek, David Kloet
Karres en Brands Team: Marit Noest, Mengfu Kuo, Davor Dusanic, Natalia Gruszczynska Jurriënne Heijnen

Beeld: Barcode Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.