Barcode Architects ontwerpt nieuw Dresden Stadskantoor

Nieuws

Barcode Architects ontwerpt nieuw Dresden Stadskantoor

Door: Petra Starink | 21-04-2021

Barcode Architects heeft samen met Tchoban Voss Architekten de prijsvraag gewonnen voor het nieuwe stadskantoor van Dresden. Het 34.000 m² grote kantoor ligt op een prominente locatie in de binnenstad en zal deel uitmaken van een grotere stedelijke transformatie van de Ferdinandplatz. De oplevering van het gebouw is gepland in 2025.

Alzijdig karakter stadskantoor Dresden

Het nieuwe gebouw heeft een uitnodigend, alzijdig karakter, met drie stedelijke openingen die uit het volume zijn gesneden. De opening aan de Ferdinandplatz legt een sterke relatie met het plein, terwijl het raam aan de noordzijde een uniek uitzicht biedt en aansluit op het monumentale stadhuis. Een opgetilde groene patio kijkt uit op de Grosser Garten en weerspiegelt de groene ambities van de stad.

Uitnodigende stadsfoyer

Vanaf de Ferdinandplatz treden bezoekers via een uitnodigende stadsfoyer het gebouw. Deze open ruimte wordt een plek voor publieke interactie en biedt plaats aan de centrale receptie, het restaurant en verschillende openbare functies. Aan beide zijden van de entree leiden twee brede trappen naar de eerste verdieping. Eén trap vormt een groot presentatiepodium met uitzicht over Ferdinandplatz. Op de eerste verdieping bevindt zich het openbare conferentiecentrum. Op de bovenste verdiepingen zijn de kantoorruimten georganiseerd rond twee open patiotuinen aan weerszijden van een centrale kern.

Twee binnenhoven

De twee binnenhoven fungeren als groene longen van het gebouw en zorgen voor aangename daglichtomstandigheden en een natuurlijke, gezonde werkomgeving op elk punt van de kantoorverdiepingen. De oostelijke patio opent zich als een opgetilde tuin naar de St. Petersburgerstrasse.

Drielaagse gevelbouw

Het gebouw heeft een karakteristieke, drielaagse gevelopbouw die aansluit op de lokale architectonische waarden en tegelijkertijd een aangename menselijke schaal aan het geheel toevoegt. De natuurstenen gevel maakt een koppeling tussen de identiteit van het historische stadscentrum en de moderne ambities van de stad. Ramen die van vloer tot plafond doorlopen onthullen de warme, houten interieurs en de grote groene muren aan de buitenwereld. De donkere kroon zorgt voor een optische verlaging van het volume.

Projectgegevens

Dresden Stadskantoor
Locatie: Dresden, Duitsland
Programma: Stadskantoor, restaurant, agora, conferentieruimte
Architect: Barcode Architects
Opdrachtgever: Züblin / Strabag, Dressler Bau
Jaar: 2019-heden
Omvang: 34.000m2
Adviseurs: Tchoban Voss Architekten (partnerarchitect), Züblin AG (kostenmanagement), Züblin AG (TBK) Stuttgart (constructie), Werner Genest und Partner Ingenieurgesellschaft mbH (bouwfysica, akoestiek), Prof. Rühle, Jentzsch und Partner GmbH (brandveiligheid), ZB Zimmermann und Becker GmbH (installaties), Noack Landschaftsarchitekten (landschapsontwerp)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.