Barcode Architects presenteert woontoren The Robin Bajeskwartier

Nieuws

Barcode Architects presenteert woontoren The Robin Bajeskwartier

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-11-2021

Barcode Architects heeft het definitieve ontwerp voor woontoren The Robin in het Bajeskwartier in Amsterdam gepresenteerd. Het woonprogramma omvat 129 appartementen. In het ontwerp wordt het oorspronkelijke witte volume van één van de gevangenistorens herbouwd en uitgebreid met drie in elkaar grijpende, lagere volumes. Deze ‘boxes’ zijn 4,5 meter van de grond getild, en creëren zo ruimte voor een lichte, uitnodigende plint met publieke functies op maaiveldniveau, zoals een service center en een kinderdagopvang. Door de plint rondom te openen ontstaat er een sterke verbinding tussen het gebouwinterieur en de stedelijke context, wat de publieke ruimte rondom het gebouw leven inblaast.

Atrium is hart van het gebouw

Onverwacht is het verborgen atrium in de kern van het gebouw. De zes verdiepingen hoge open ruimte is het bruisende hart en biedt ruimte aan diverse functies, zoals exposities, en publieke evenementen voor de buurt. Het atrium volgt de historische lijn van de Bajestoren en loopt van de entreehal tot het eerste dakterras, waarmee het de belangrijkste gemeenschappelijke ruimtes aan elkaar schakelt. Openingen in de wanden bieden vanaf de verdiepingen zicht op de activiteiten in het atrium.

Groene dakterrassen

De lichte, ruimtelijke 129 woningen variëren van compacte, functionele studio’s tot uitgestrekte lofts en hebben een verscheidenheid aan hoogwaardige buitenruimtes. Bovenop elk van de drie lage blokken zijn groene dakterrassen aangelegd, die alle bewoners van het gebouw veel extra buitenruimte bieden. Deze collectieve terrassen liggen op verschillende verdiepingen. De landschapsinrichting op de grote dakterrassen geeft het gebouw rondom een groene en aantrekkelijke uitstraling en draagt bij aan de reductie van de hittestress en aan de waterberging in het gebied.

Woontoren circulair ontworpen en gebouwd

Het gebouw wordt, net als het volledige Bajeskwartier, circulair ontworpen en gebouwd. Een deel van de oorspronkelijke gevangenismuur zal in het ontwerp een nieuwe plek innemen en een groot deel van de grondstoffen uit de sloop van de oude Bajesgebouwen zal in de constructie opnieuw worden toegepast. Ook worden op zowel het dak van de toren als het hoogste blok PV-panelen geplaatst. The Robin wordt voorzien van natuurinclusieve toevoegingen als nestkasten voor vogels en vleermuizen, groendaken en insectenhotels.

Verdiepingshoge glaspartijen

In het gebouw is een duidelijke dialoog tussen oud en nieuw, tussen het massieve en het lichte te lezen. Waar de goudkleurige, open gridgevel de drie laagbouwvolumes menselijke proporties geeft, heeft de betonnen gevel van de toren een meer gesloten uitstraling. De dimensies van de toren volgen de structuur van de oorspronkelijke Bajestoren. De vijfde laag van de toren wordt gekenmerkt door verdiepingshoge glaspartijen, wat de achterliggende appartementen van een unieke kwaliteit voorziet. Deze doorsnijding van het betonnen volume maakt een knipoog naar de architectuur uit het verleden.

Bijlmerbajes

Van 1978 tot 2016 was de Bijlmerbajes één van de bekendste gevangeniscomplexen van Nederland. Het complex bestond uit zes iconische torens verbonden door een centrale verbindingsgang, die door gedetineerden de Kalverstraat genoemd werd. In 2019 maakten OMA, LOLA Landscape Architects en FABRICations het masterplan voor dit gebied met een rijke geschiedenis en het imago van een verboden eiland. Het nieuwe Bajeskwartier wordt een groene, bruisende stadswijk met circa 1.350 woningen.

Bajeskwartier

Bajeskwartier ligt in Overamstel en is een ontwikkeling van Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V., een samenwerkingsverband tussen AM, Cairn en AT Capital. Naar verwachting wordt eind 2022 begonnen met de bouw van The Robin en zal de oplevering eind 2024 plaatsvinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.