Barcode Architects wint competitie herontwikkeling gebied Nieuwstraat Arnhem

Barcode Architects wint competitie herontwikkeling gebied Nieuwstraat Arnhem

Nieuws
Door: Petra Starink | 02-10-2018

Barcode Architects wint tender Arnhem nieuwstraatBarcode Architects heeft samen met ontwikkelaar AM de tender gewonnen voor de herontwikkeling van het gebied Nieuwstraat in Arnhem. Een gebouw met 50 appartementen met daaronder winkels, horeca, galerie en werkplekken komt te staan daar waar de Jansbeek de Rijn in stroomt. Bij de bouw worden duurzame materialen  gebruikt, voor de toekomstige bewoners is ook over duurzaamheid nagedacht, het gebouw voorziet in een deelautoconcept.

Duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit

Op zowel duurzaamheid als ruimtelijke kwaliteit scoorden AM en Barcode het hoogst. Niet alleen worden goede energetische waardes gehaald, ook als het gaat om bouwmethodieken, circulariteit, toekomstbestendigheid en leefklimaat, gooit het plan hoge ogen. Zaken die eruit springen zijn bijvoorbeeld een energieopslag, energiecoach, een plangebonden energie-app en het deelautoconcept.

Levendigheid brengen in gebied Nieuwstraat Arnhem

Het was een wens van de gemeente om meer levendigheid in het gebied te brengen. Door de commerciële functies in de plint op de begane grond, wordt die levendigheid gerealiseerd. Verbinding met de Rijn was één van doelstellingen van de herinrichting van het zuidelijke deel van de binnenstad. Verder was het doel om van de zuidelijke binnenstad weer een aantrekkelijk deel van de Arnhemse binnenstad te maken. De afgelopen jaren is fors geïnvesteerd in o.a. de Jansbeek bovengronds, herinrichting van het Kerkplein, de Trans en de Markt, en nieuwe inrichting van de Weerdjesstraat en de opening van paviljoen Airborne at the Bridge.

Tender

Voor het blok Nieuwstraat was in februari een tender uitgeschreven. Het selectieproces vond plaats in twee ronden, volgens de aanbestedingsregels. In de eerste ronde schreven 18 partijen in. Vijf partijen mochten door naar de volgende ronde. Omdat de gemeente Arnhem zich op duurzaamheid wil onderscheiden, is duurzaamheid naast ruimtelijke kwaliteit het belangrijkste beoordelingscriterium geweest.

Begin 2020 start bouw

Eind oktober hoopt de gemeente een overeenkomst te kunnen sluiten met de ontwikkelende partij. Naar verwachting zal begin 2020 gestart worden met de realisatie van het plan. Ondertussen zullen de huidige panden gesloopt worden en wordt het terrein bouwrijp gemaakt door de gemeente.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.