Basisschool in kerk wint Gouden Piramide 2010

Basisschool in kerk wint Gouden Piramide 2010

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-12-2010

De nieuweschool St. Plechelmus in Hengelo, een daltonbasisschool gevestigd in een leegstaande kerk, is de winnaar van de Gouden Piramide 2010.
In 2004 kreeg architect Ronald Olthof van architectenbureau Leijh, Kappelhoff, Seckel, van den Dobbelsteen de opdracht om te inventariseren hoe de bestaande school St. Plechelmus in Hengelo kon worden uitgebreid.

Door de voormalige kerk, een voorbeeld van de Bossche School, te transformeren in een brede school kon het karakteristieke gebouw uit de jaren vijftig een cultuurhistorische en maatschappelijke rol in de wijk blijven vervullen en tegelijkertijd kon de school de benodigde extra ruimte worden geboden. Met veel inzet en vindingrijkheid werd het grensverleggende scholenproject dit jaar volbracht. Begin oktober werd de school officieel geopend door voormalig minister Plasterk van OCW.

Synergie
Uit het juryrapport: “Als er bij één project van deze ronde sprake was van synergie tussen opdrachtgever en architect, dan is het wel in dit geval’, zo constateerde de enthousiaste jury. Directeur Anneke Kuipers bewijst dat bezieling, creativiteit en een groeiende deskundigheid in het opdrachtgeverschap niet voorbehouden zijn aan mensen die hiervoor ‘hebben doorgeleerd’. Haar volhardende inzet, in samenwerking met haar bestuur en de gemeente, maakt duidelijk dat het geloof in een ideaal, een droom, tot ongekende prestaties kan leiden. Dat stemt bijzonder hoopvol. De Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, de Gouden Piramide 2010, is hiervoor de terechte bekroning.

De Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap bestaat uit 50.000 euro, een trofee, een architectuurplaquette en een catalogus waarin de beste inzendingen van 2010 uitvoerig worden gedocumenteerd en beschreven. Deze publicatie, uitgegeven door Uitgeverij 010 te Rotterdam, met de titel Architectuur na de hausse werd hedenmiddag eveneens gepresenteerd. De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries die betrokken zijn bij het architectuurbeleid van het rijk.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.