Aardbevingsbestendig conservatorium Groningen

Nieuws

Aardbevingsbestendig conservatorium Groningen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-02-2018

Het Prins Claus Conservatorium van Hanzehogeschool Groningen opent donderdag 15 februari de geluidsdichte deuren van hun vernieuwde en aardbevingbestendige schoolgebouw.

BDG Architecten heeft het oorspronkelijke naar binnen gerichte gebouw getransformeerd naar een zichtbaar gebouw. Aan de straat zie je het klassieke reliëf dat verwijst naar de pandjes die er vroeger stonden, met daarboven een moderne gevel met geelgouden tinten die het gebouw letterlijk en figuurlijk een gouden randje geven. In het gebouw is veel glas gebruikt.In het vernieuwde schoolgebouw zijn alle opleidingen weer samengebracht onder één dak: de Jazz afdeling en de afdeling voor Klassieke muziek.

Doos-in-doosconstructie gebouwd

Het leek haast onmogelijk: een gebouw ontwerpen dat aan akoestische voorwaarden voldoet en tegelijkertijd bestand is tegen aardbevingen. Want voor geluidsisolatie tussen ruimtes is massa noodzakelijk. BDG Architecten heeft gekozen voor een ‘seismische constructie’ met vloeren en dragende muren die kunnen meebewegen met een beving. De twee concertzalen, de oefenruimtes en het café zijn in een doos-in-doosconstructie gebouwd. Deze staan als losse dozen met rubberen veren op de vloer en zijn ingepakt in dikke lagen isolatiemateriaal. Omdat de muren in die ruimtes relatief licht zijn en nergens de ‘seismische constructie’ raken, is het gelukt om het conservatorium aardbevingsbestendig te bouwen èn akoestische kwaliteit te realiseren.

Stenen op betonelementen vastgemaakt

De opvallende stenen gevel vormde een uitdaging. Hoe creëer je een beeld van gedetailleerd metselwerk op een gevel die óók overeind blijft staan bij een aardbeving? BDG heeft dat opgelost door de stenen op betonelementen te bevestigen, deze elementen zijn weer vastgemaakt aan de constructie. Dat maakt de gevel minder kwetsbaar.

Aardbevingsbestendig

Direct na de bouw is al proefondervindelijk vastgesteld dat het werkt. Begin januari 2018 kreeg Groningen opnieuw te maken met een aardbeving.  Jack Siahaya, facilitair medewerker van het Prins Claus Conservatorium: “We konden de schokken hier duidelijk voelen. We hebben direct gekeken of er scheuren in de muren en vloeren waren ontstaan. En het dubbele glas gecheckt. Maar alles is nog zoals het hoort.

Bekijk de video

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.