Bedrijfskantine onder het gras

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Bedrijfskantine onder het gras

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-11-2022

Internationaal ontwerp- en innovatiebureau CRA-Carlo Ratti Associati onthulde onlangs het ontwerp van een bedrijfsrestaurant op het platteland bij Parma, Italië. Het restaurant beschikt over een eetzaal met een groendak dat gemaakt is van verdichte grond die direct uit de aarde onder het restaurant is gehaald. CRA ontwikkelde dit bijzondere gebouw in samenwerking met Creative Lead Italo Rota voor Mutti, producent van hoogwaardige tomatenproducten. Het gebouw is momenteel in aanbouw en zal naar verwachting in 2023 voor het publiek worden geopend.

Het project is gelegen in het kleine stadje Montechiarugolo in de buurt van Parma, in een gebied dat bekend staat als ‘Italië’s Food Valley’. De nieuwe eetgelegenheid zal worden gerund door een culinair team dat bekend staat om zijn Michelin-sterrenrestaurants. Het is toegankelijk voor zowel de werknemers van het bedrijf als voor het grote publiek. Grenzend aan de nieuwe eetzaal wordt een oude taverne, zichtbaar vanaf de hoofdstraat, opgeknapt en gaat dienst doen als kantinekeuken.

Circulariteit

“We zijn begonnen met een vrij eenvoudig en primordiaal gebaar: land uit de aarde hakken”, zegt Carlo Ratti, oprichter van CRA en hoogleraar aan het Massachusetts Institute of Technology. “Maar er is een addertje onder het gras: deze simpele handeling is mogelijk gemaakt door geavanceerde technologieën voor constructie en klimaatbeheersing. De kantine voor Mutti bevordert onze zoektocht om de natuurlijke en de kunstmatige wereld samen te voegen.”

De principes van circulariteit manifesteren zich door het hele gebouw. De afgedankte tomaten van Mutti’s productielijn worden gerecycled om hars te maken dat deel uitmaakt van de binnenruimte. Verder zijn technieken ingezet om het energieverbruik te verminderen. En buiten de bebouwde ruimte bouwt een tuin van 1,1 hectare, ontworpen door landschapsarchitect Paolo Pejrone, voort op de rijkdommen van de lokale regio.

“In sommige opzichten is het ontwerp een modern antwoord op Edouard Manets schilderij Le Déjeuner sur l’herbe”, zegt Andrea Cassi, verantwoordelijke partner. “Maar in plaats van op het gras te picknicken, kunnen we eronder eten en nieuwe manieren bedenken om met de natuurlijke omgeving om te gaan.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.