Begin gemaakt met ‘Tuin van Delft’

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Begin gemaakt met ‘Tuin van Delft’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-10-2023

Het driehoekige plein aan de noordingang van station Delft grenst aan het Huis van Delft en vormt straks – als ‘Tuin van Delft’ – een belangrijk onderdeel van de route tussen het station en de binnenstad. Er is ruimte voor groen, een terras en buitenexposities. Landschapsarchitect Philomene van der Vliet van BOOM Landscape koos voor bijzonder straat- en metselwerk.

In de voorbereiding konden Delftenaren meedenken over drie schetsontwerpen waaruit de gemeente het ontwerp van landschapsarchitect BOOM Landscape heeft gekozen. Veel van de adviezen en suggesties uit de stad zijn meegenomen in het uiteindelijke ontwerp.

Vakmanschap

Met zijn ideeën stemt de architect het plein af op het naastgelegen Huis van Delft dat is gebouwd als ode aan de pioniers: aan de grote meesters die Delft heeft voorgebracht. Om die reden benadrukt het ontwerp het thema ‘vakmanschap’ dat onder meer terugkomt in het gedetailleerd straat- en metselwerk van nieuwe en 100-jaar oude, hergebruikte klinkers. Samen vormen ze een kunstwerk: een tapijt met typisch Delftse patronen omzoomd door plantvakken met gemetselde zitranden.

Groenvakken en wateropvang

Het plein ligt op het dak van de spoortunnel wat betekent dat in het ontwerp rekening is gehouden met kabels en leidingen, vluchtgangen en luchtinstallaties. Deze zijn weggewerkt in beplanting en bomen die bovendien koelte geven tijdens warme dagen en bijdragen aan een rijke biodiversiteit. De vegetatie vangt bovendien regenwater op, dempt geluid en vermindert luchtvervuiling. Waterbuffers onder de plantvakken houden regenwater vast voor droge perioden.

Ontmoetingsplek 

Het plein wordt ook een plek voor ontmoeting. Zo komt er een terras en langs de beplanting gemetselde randen om op te zitten. Frank van Vliet, wethouder Klimaat, Cultuur en Openbare ruimte: “Tuin van Delft wordt een fijne plek voor iedereen. Om elkaar te ontmoeten, rust te zoeken of gewoon even op de trein te wachten. De bomen, planten en bloemen zorgen niet alleen voor kleur en verkoeling, maar zijn ook een oase voor insecten, bijen, vlinders.” 

Planning

Tuin van Delft wordt aangelegd door aannemer C. de Kwaadsteniet en metselbedrijf Zwaan. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels gestart terwijl de aannemer in november begint met het metselwerk, gevolgd door het straatwerk. De bomen en beplanting komen in het voorjaar van 2024. Tuin van Delft is naar verwachting eind maart 2024 klaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.