Heropening Belasting & Douanemuseum - Architectuur.nl

Heropening Belasting & Douanemuseum

Heropening Belasting & Douanemuseum

Nieuws
Door: Petra Starink | 14-06-2012

In Rotterdam is het Belasting & Douanemuseum heropend. Het museum, in twee vroeg 20ste eeuwse herenhuizen aan de Parklaan, opent na een verbouwing van ruim twee jaar zijn deuren weer. Het museum heeft een nieuwe inrichting, een betere accommodatie voor lezingen, workshops en educatie, een modern museumcafé met lounge en een geheel nieuw vormgegeven tuin als oase van rust in het drukke Rotterdam.

De koppeling tussen de beide gebouwen is in de jaren negentig gemaakt naar het ontwerp van Broekbakema. Bij deze eerdere verbouwing is de tussenliggende steeg voorzien van glazen gevels en een dak waarbinnen loopbruggen en een lift de verdiepingen van beide panden verbinden.

Bij de meest recente verbouwing is de hoofdentree van het museum verplaatst naar het glazen tussenvolume. Twee grote deuren heten de bezoekers welkom. De museumzalen bevinden zich, verspreid over vier verdiepingen, in één van de twee gebouwen. Op de bovenste verdieping is een dakopbouw toegevoegd om het noorderlicht rijkelijk de  ruimte  in te laten vloeien.

In het andere pand is de bel-etage volledig gerestaureerd. De publiektoegankelijke salon, vernoemd naar de familie De Kuyper (de oorspronkelijke bewoners van het pand), kan gebuikt worden voor presentaties en andere bijeenkomsten. Op de bovenliggende verdiepingen zijn de kantoren van het museum gehuisvest. In het souterrain is een douane-doe-ruimte gemaakt, waar kinderen alles kunnen leren over de douane.

Broekbakema heeft in het gehele museum het vaste meubilair ontworpen. Op verschillende plekken komen dezelfde elementen terug; zo hebben de rondgaande kastenwanden in de receptieruimte en het museumcafé een duidelijke link met elkaar, evenals de met Corian beklede counters. De lounge is geheel bekleed met gestoffeerde panelen en heeft hierdoor een intieme sfeer gekregen. De inrichting van de expositieruimten zelf is ontworpen door Bureau Tjep.

Aan de straat markeert een matglazen zuil op een hardstenen sokkel de entree van het museum. Het oorspronkelijke tuinhek vóór het rijksmonument is gerestaureerd. Hiervan afgeleid is een nieuw hek ontworpen voor het naastgelegen pand, waarin een dichtregel van Jules Deelder is verwerkt: “de belastingplicht is ons aller recht”.

Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst, directie Projecten
BVO: 2000 m2
Start ontwerp: 2009
Oplevering: 2011
Architectenbureau BroekBakema, Rotterdam
Architect: IR. Jan van Iersel
Projectcoordinator: Ing. Alvin Vrijhoeven
Omschrijving: renovatie en restauratie Belasting & Douanemuseum
Leading ontwerper presentatie: Bureau Tjep, Amsterdam
Verhaallijn presentatie: Studio Louter, Amsterdam
Ontwerp logo, huisstijl, en website: Villaro Creatieve media, Haarlem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.