Bergen culturele hoofdstad

Bergen culturele hoofdstad

Exposities, Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 23-01-2015

De stad Bergen (Mons) in België ondergaat op sommige plaatsen een ware metamorfose, met nieuwe musea en infrastructuur en renovatie van bestaand erfgoed in het kader van Culturele Hoofdstad 2015. Officiële start van het culturele jaar is op 24 januari 2015. Echter, de meeste locaties zijn nog niet af, enkele verwachten eind april de deuren te openen, anderen nog later. In het Paasweekend wordt de ontdekkingsrally ingehuldigd. Die brengt u van museum naar museum. Op zondag 5 april om 10 uur, op de Grote Markt vertrekt de tocht langs nieuwe musea en installaties die overal in de stad zijn opgedoken.

Tegenvaller was dat het enorme kunstwerk The Passenger van Arne Quinze in januari al op de schop moest vanwege instortingsgevaar, het stond nauwelijks een maand, en had er 5 jaar moeten kunnen staan. De kunstenaar heeft aangeboden op eigen kosten het kunstwerk voor de zomer opnieuw op te richten.

Opening vijf musea

In april en mei 2015 wordt de opening verwacht van vijf musea:  L’artothèque, de 18e eeuwse kapel van het vroegere het klooster van de Ursulinen wordt door de architecten Lescaut-Gigogne omgevormd tot artotheek voor de museumcollecties van de stad. In de voormalige Berg van Barmhartigheid (1625) maakt ontwerpbureau Tempora een nieuwe hightech scenografie voor het museum van de Doudou, rond het gelijknamige folkloristische feest. Het Mons Memorial Museum over de twee wereldoorlogen in de voormalige Machine à Eau, de drinkwatervoorziening van de stad, (Atelier d’architecture Pierre Hebbelinck). Het Belfort met een nieuw parcours en informatiecentrum, een ontwerp van Dupire-François (architectuur) i.s.m. EO design (scenografie). Le Silex’S is een informatiecentrum bij neolithische vuursteenmijnen in Spiennes, 6km van Bergen (architect: Holoffe Vermeersch Architecture).

Luisterhuis

Van hetzelfde architectenbureau is het Arsonic (centrum voor hedendaagse en experimentele muziek), dat in het weekend van 4 april opent. Het kreeg de mysterieuze bijnaam Het Luisterhuis. Architecten Holoffe & Vermeersch bouwen er in nauwe samenwerking met akoestisch onderzoeker Eckhard Kahle aan een oorspronkelijk idee van cellist componist Jean-Paul Dessy. In de voormalige brandweerkazerne komt een zaal voor 280 toeschouwers en aanpasbare tribunes, een Geluidengalerij met tentoonstellingen en geluidsinstallaties, en een Stiltekapel.

Libeskind en Calatrava

Op 9 januari 2015 een nieuw congrescentrum geopend, Micx, een ontwerp van architect Daniel Libeskind i.s.m. het Bergense architectenbureau H2A. Met de vorm van een romp van een schip dat door de golven klieft, moet het bruisende symbool zijn van de innovatieve nieuwe zakenwijk in Bergen. Het nieuwe station van de hand van Santiago Calatrava zal een letterlijke verbinding vormen tussen het oude stadsgedeelte en de nieuwe wijk Grands Prés, echter oplevering daarvan wordt pas in 2017 verwacht. Het project omvat een winkelcentrum, een vestiging van IKEA, een bioscoopcomplex, een hotel, kantoren en woningen.

Transformaties in het centrum

Andere projecten die in de afgelopen periode zijn gerenoveerd en getransformeerd in het kader van Culturele Hoofstad 2015 zijn o.a. de voormalige Academie voor Schone Kunsten, een 18e eeuws gebouw,  die onder handen is genomen door K2a architecten en getransformeerd tot een cultureel centrum en hoofdkwartier van de stichting Bergen 2015.

Op de manege van de militaire kazerne Leopold entte architect Pierre Hebbelinck het indrukwekkende Théâtre le Manège. Hij tekende ook voor de omvorming van een oude school tot het kunstwerkendepot van de Franstalige Gemeenschap.

Matador gaf de stedelijke culturele verenigingen een brutalistische ontvangstplek in het Maison Folie, vormde de 19e eeuwse slachthuizen om tot een tentoonstellingshal en werkt aan de restauratie-renovatie van een voormalige officiersmess tot een centrum voor design- en architectuurbedrijven.

Op de Grote Markt geeft het Luikse architectuurbureau P.HD het Bureau voor Toerisme een complete facelift.

Het Brusselse architectenbureau Coton-Lelion-Nottebaert ontwierp de verbouwing van het Mundaneum, ook wel het internet van papier of de de voorloper van Google genoemd, dat in juni zijn deuren heropent.

Er zijn dit jaar meer dan 300 officiële culturele happenings in Bergen gepland, waaronder een expositie over Van Gogh in de Borinage, (25 jan-17 mei in het BAM Museum des Beaux Arts) en een over de Franse dichter Paul Verlaine die tussen 1873 en 1875 in de gevangenis van Bergen verbleef en dichtte.

Meer info op Mons2015.eu.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.