Berlage Godfather of Dutch Design

Exposities, Nieuws

Berlage Godfather of Dutch Design

Door: Jacqueline Knudsen | 21-11-2015

Ontwerpers van nu laten zich nog steeds door architect Hendrik Petrus Berlage inspireren. Het DNA van Berlage werkt door. De expositie Berlage Godfather of Dutch Design in de Beurs van Berlage in Amsterdam toont de relatie tussen de ontwerpen van Berlage en het werk meer dan 30 hedendaagse designers. Unieke meubels van rond 1900 die ontworpen zijn voor de toenmalige Koopmansbeurs staan naast en tegenover nieuwe meubelontwerpen, die op een of andere manier een link hebben met Berlage. De tentoonstelling is samengesteld door Stichting Zetel in samenwerking met de Beurs van Berlage en is te zien tot 16 mei 2016.

Architect Hendrik Petrus Berlage (1856 – 1934) propageerde gebouwen als gesammtkunstwerk. Voor de Beurs van Berlage heeft hij, naast de architectuur, een groot aantal bijzondere meubelen en objecten ontworpen. Ook werkte Berlage vaak samen met andere kunstenaars, zoals beeldhouwers, stoffenontwerpers en schilders. Net als veel architecten in die tijd herkende hij de mogelijkheden van de massa-industrie en hij wilde de arbeidersklasse verheffen door toegang te verschaffen tot pure eenvoudig vormgegeven voorwerpen waarin de industrie kon voorzien.
Sinds Berlage zijn idealen veranderd en hebben technologie, productie en communicatie enorme ontwikkelingen doorgemaakt die doorwerken in design. Desondanks zijn sommige ontwerpbeginselen van Berlage nog steeds van kracht.

In de expositie Berlage Godfather of Dutch Design vertegenwoordigen alle hedendaagse ontwerpen op de een of andere manier Berlages erfenis. Ze zijn geordend in thema’s:  Oom Hendrik – over versobering en geometrisch vormen-, conceptuele regels, technologische ontwikkeling, constructie, stijlopvattingen, samenwerking en idealisme.

De lange expositieruimte in het souterrain is in drieen gedeeld door twee bogenrijen. In de middenbeuk leidt  een rode DNA-streng op de vloer vanaf de entree naar een portret van Berlage tegen de eindwand. Op de bogen staan de thema’s waaromheen oude en nieuwe ontwerpen zijn gegroepeerd. In een zijbeuk staan moderne designs, in de andere overwegend de ontwerpen van Berlage en anderen voor de Beurs. Sommige links tussen Berlage en huidige ontwerpen zijn helder, andere zijn alleen te begrijpen met uitleg in tekst of film.

Samenstelling Mariska van der Burgt (Stichting Zetel)

Partner Beurs van Berlage

Locatie Beurs van Berlage, Damrak 243, Amsterdam

Periode 21 november 2015 – 15 mei 2016

Openingstijden Dagelijks 11-17 uur

Tickets € 7,50, / € 5,50 voor 65+, studenten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.