Bespiegelingen over het rijtjeshuis

Bespiegelingen over het rijtjeshuis

Nieuws
Door: Petra Starink | 08-09-2014

Op 17 september geeft architectuurcriticus Bernard Hulsman naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Het Nederlandse Rijtjeshuis’ die nog tot 5 oktober te zien is in het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) een lezing.  In zijn lezing zal Hulsman, samensteller van de expositie schetsen dat het optimisme en het open karakter van het rijtjeshuis uit de jaren ’60 en ’70 is verdwenen en plaats heeft gemaakt voor een gesloten wooncultuur die onder meer wordt bepaald door schuttingen.

Typisch Nederlands huis

Bernard Hulsman stelt dat het rijtjeshuis hét typische Nederlandse huis is. Vier van de ongeveer zeven miljoen huizen in Nederland zijn rijtjeshuizen. De aaneengeregen identieke woningen, die vaak in een carré staan opgesteld en zo herinneren aan de vorm van een klooster of de hofjes, passen bij het ‘gepolder’ en de Nederlandse consensus- en overlegcultuur. Ze vormen een gemeenschap van gelijke individuen: iedereen heeft hetzelfde huis maar wel met een eigen voordeur en een eigen tuin.
Hoe diep het rijtjeshuis ook bij de Nederlandse cultuur hoort, het heeft een slechte reputatie. Het rijtjeshuis, en zeker de doorzonwoning, staat voor burgerlijkheid, saaiheid en monotonie. Deze reputatie is ten onrechte, zo laat de tentoonstelling ‘Het Nederlandse rijtjeshuis‘ zien.

Architectuurfotografie 

Voor de expositie en het boek ‘Het Nederlandse Rijtjeshuis, geschiedenis van een oer-Hollands fenomeen’ geschreven door Bernard Hulsman bracht architectuurfotograaf Luuk Kramer de rijkdom van het Nederlandse rijtjeshuis in beeld. Om een goede vergelijking tussen alle rijtjeshuizen mogelijk te maken, heeft Kramer ze allemaal op dezelfde manier gefotografeerd: frontaal en bij grijs winterweer. 

Architectuurfotograaf Luuk Kramer is op de avond aanwezig en zal het boek ‘Het Rijtjeshuis’ desgevraagd signeren.

Locatie: Architectuur Centrum Nijmegen, Ridderstraat 27, Nijmegen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.