Beste Gebouw van het Jaar 2017 van start

Nieuws

Beste Gebouw van het Jaar 2017 van start

Door: Petra Starink | 30-01-2017

Architecten, ook niet BNA leden kunnen weer meedoen aan het Beste Gebouw van het Jaar 2017. Het project moet opgeleverd zijn in 2016. Bij deze 12e editie gaat het om méér dan alleen een mooi gebouw. Naast de architectonische kwaliteit kijkt de jury onder voorzitterschap van Hans Wijers naar gebruiksvriendelijkheid, beleving en maatschappelijke (meer-)waarde. Inzenden kan tot 6 maart. Op 19 mei worden de jury en publiekswinnaars bekend.

Excellent en evident

De BNA wil als branchevereniging met Beste Gebouw van het Jaar benadrukken dat goede architectuur meer is dan mooi alleen, voor opdrachtgever, gebruiker en samenleving. Ongeacht vorm, omvang, budget of locatie van een gebouw moet de prestatie van betrokkenen excellent en evident zijn: dit is het beste wat de architectuur voor opdrachtgever en samenleving heeft opgeleverd in het afgelopen jaar.

De jury

De jury op de 12de editie bestaat uit:
Hans Wijers – juryvoorzitter
Wijers maakte naam als D66-minister en als topman van AkzoNobel.
Anne van der Zwaag werkt als curator, schrijver en adviseur in de creatieve industrie en het bedrijfsleven. Van der Zwaag is directeur van designbeurs OBJECT Rotterdam en van kunstplatform BIG ART.
Harry Abels is ruim 30 jaar actief als architect waarvan 17 jaar als architect-directeur bij IAA Architecten.
Ellen van der Wal is in 1998 afgestudeerd aan de Technische Universiteit van Delft en startte haar carrière bij Mecanoo architecten. Zij is onlangs onder haar eigen naam een nieuw bureau gestart.
Edwin Oostmeijer is opgeleid als journalist en ontwikkelt duurzame woningbouwprojecten. Voor ‘Het Bolwerk’ in Utrecht ontving Edwin de Gouden Piramide 2006, de Rijksprijs voor Inspirerend Opdrachtgeverschap. Tim van der Grinten heeft met zijn architectenbureau Moodbuilders een specialisatie in verplaatsbare Tiny-house woonconcepten. Daarnaast ontwerpt hij namens zijn tweede bureau Enversed virtual reality-ervaringen voor onder meer bouwtoepassingen.
Kirsten Hannema Architectuurjournalist o.a. ArchitectuurNL, Volkskrant is jurysecretaris en tekent in die hoedanigheid voor het juryrapport.

Winnaars 2016

Jury- en publiekswinnaar: Parkeergarage Katwijk aan Zee van Royal HaskoningDHV
Identiteit & Icoonwaarde: Tennisclub IJburg van MVRDV
Leefbaarheid & Sociale Cohesie: Kerkje Klein Wetsinge in Winsum van Jelle de Jong Architecten
Stimulerende Omgevingen: KWR in Nieuwegein van Cepezed
Particuliere Woonbeleving: eervolle vermelding voor House in a House van Global Architects.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.