Centrale as middelpunt Bèta Campus Universiteit

Centrale as middelpunt Bèta Campus Universiteit

Nieuws
Door: Petra Starink | 04-03-2013

Het officiële startsein is gegeven voor de bouw van de eerste fase van de nieuwe Bèta Campus in Leiden. De nieuwe Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen presenteert zich als één gebouw, dat staat voor de samenwerking tussen de verschillende instituten die er gehuisvest worden. De eerste fase naar ontwerp van Inbo/JHK architecten omvat een nieuwbouw van ca. 44.000 m2.

De Universiteit Leiden krijgt een modern en open gebouw waarin de instituten Wiskunde en Natuurwetenschappen nog beter met elkaar in verbinding staan. Hierdoor kan de faculteit zich qua uitstraling meten met andere vooraanstaande instituten in de wereld. In het ontwerp weerspiegelt zich dit in de centrale as, die alle specifieke en gedeelde functies huisvest en functioneert als een inspirerende en expressieve omgeving waar de verschillende gebruikers elkaar ontmoeten. De vleugels van het gebouw zijn generiek en kunnen flexibel door de instituten worden ingevuld.

De eerste fase ontworpen door Inbo/JHK architecten wordt in de  tweede helft van 2015 opgeleverd. het karakterestieke schotelgebouw met daarin de collegezalen blijven maar worden wel gerenoveerd.

Een belangrijk element in het (definitieve) vijf lagen hoge gebouw wordt de zogenoemde centrale as: een lange corridor die van voor naar achter door het gebouw loopt en wordt voorzien van loopbruggen. zowel in de lengte als in de breedte. De as moet gaan fungeren als ontmoetingsplaats voor staf en studenten. Om een verbinding tot stand te brengen tussen de as en de gebruiksruimten, krijgen deze aan de corridorkant een transparante wand.

De totale nieuwbouw wordt in drie fases uitgevoerd en bedraagt ca. 100.000 m². De voltooiing van de gehele faculteit is eind 2022 gepland.

Bekijk hier de video van het ontwerp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.