Betonakkoord gaat voor duurzaamheid

Nieuws

Betonakkoord gaat voor duurzaamheid

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-07-2018

Samenwerking en transparantie in de keten, de vraag naar groen beton door duurzaamheidscriteria op te nemen in aanbestedingen, hergebruik van betonafval in 2030, en vermindering van minstens 30% CO2 uitstoot. Deze afspraken staan in het betonakkoord dat vandaag 10 juli wordt ondertekend. ProRail, Rijkswaterstaat, Strukton, BAM, VolkerWessels en Cementbouw en VBI zetten hun handtekening. In totaal doen er 4 ministeries en 50 bouwbedrijven mee.

Betonketen

Ieder jaar komt er in Nederland 15 miljoen m3 nieuw beton bij. De betonketen is hiermee en van de meest invloedrijke sectoren op het gebied van gebouwde omgeving, infrastructuur, werkgelegenheid en milieu. Positief en negatief: Nederlands beton is verantwoordelijk voor 3,7 Megaton aan koolstofdioxide per jaar, dat is 4% van de industrie en ruim 2% van de totale nationale uitstoot.

Hergebruik en duurzaamheid

Met het Betonakkoord kiest de keten, van opdrachtgever en producent tot realisatie en hergebruik, voor een duurzamer toekomst. “Twee jaar geleden liep de Green Deal Verduurzaming Betonketen af, waarin eerste stappen zijn gezet,” zegt Jeannette Baljeu, voorzitter van het Betonakkoord. “Maar de keten vond dat er méér resultaat te behalen was en nam het initiatief voor verdergaande, concrete afspraken. Die leggen we nu vast in dit akkoord.”

Aansluiten bij betonakkoord

Onder leiding van Jacqueline Cramer, oud minister van VROM start de keten met invoering van de maatregelen en monitoring van de voortgang. Na ondertekening kunnen andere partijen zich aansluiten bij het Betonakkoord.

Foto: Hans Roggen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.